Da li je neophodno da koristim tečnost za ispiranje usta?

Mnogo puta smo u reklamama čuli da ćemo zahvaljujući tečnostima za ispiranje usta imati blistav osmeh, prijatan miris, i dobru higijenu. Međutim, ono što treba da vam bude neizostavni deo higijenske rutine je pranje zuba četkicom i pastom, i korišćenje zubnog konca, ili još bolje, naročito ako imate protetske radove, interdentalne četkice.

Koliko puta dnevno treba prati zube?

Najbitnije je ono pranje zuba koje se izvodi nakon poslednjeg obroka, i ukoliko niste imali vremena u toku dana da se pozabavite detaljnije svojim zubima, to je pravi trenutak da umanjite eventualnu štetu. Tokom noći se pljuvačka slabije luči, i nema toliki efekat čišćenja zuba kao u toku dana, pa eventualni ostaci hrane koji bi celu noć bili na zubima imaju veću mogućnost da demineralizuju gleđ. Naravno, poželjno je da nakon svakog obroka operete zube.

Koliko traje pranje zuba?

Pranje zuba bi trebalo da traje 3 minuta, kako bi se izvelo bar 20 pokreta preko svakog zuba. Pre samog pranja zuba bi trebalo proci između svih zuba zubnim koncem. Četkicom UVEK treba ići od desni ka zubu. To su oni pokreti kojima smo učeni kao mali, u gornjoj vilici kiša pada, u donjoj trava raste. Pokreti levo-desno samo potiskuju hranu i plak u desni, što je štetnije nego da i niste oprali zube.

Da li da koristim tečnost za ispiranja usta?

Ukoliko nemate neko specifično stanje zbog kog ne možete da perfektno održavate higijenu, kao što su hirurški konci, fiksnu protezu ili implante, nema nikakve potrebe za korišćenjem ovih sredstava.

Postavite pitanje