Deca kod stomatologa

Dete treba dobro pripremiti na posetu stomatologu jer će od prvog kontaktna i iskustva zavisiti utisak koji stekne što će znatno uticati na buduću saradnju deteta sa stomatologom.

Mlečni zubi počinju da niču oko šestog meseca, neka beba će prvi zub dobiti ranije neka znatno kasnije i to je sve individualno i sasvim normalno. Do kraja druge godine dete će imati 2 mlečnih zuba u vilici. Prve navike počinju baš tada i Vaš je zadatak da počnete da perete zube sa svojim mališanom i da naučite dete da je higijena ritual koji može biti zabava a pri tome i izuzetno značajan za zdravlje.

Rast zuba prouzrokuje kod dece osetljive desni što njih čini vrlo nervoznim. Neka beba kenka, žvaće sve što dohvati, balavi, teško zaspi, budi se svaki čas i to se ponavlja svakih mesec – dva kad joj niču zubi. Drugoj bebi zub nikne neprimetno i roditelji ga vide u ustima, a da nisu ni znali da niče. Možete im pomoći tako što će te svojim prstom blago masirati desni ili malom mekanom četkicom blago češkati desni. Možete mu dati posebnu glodalicu koju pre toga možete neko vreme držati u frižideru. Ona će detetu hladiti desni i na taj način mu olakšati izbijanje zubića.

Da li treba prati prve zube?

 

Kada niknu prvi zubići oni se peru vlažnom gazom, tako što se odsečnim pokretima protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji.

 

 

Mlečne zube treba prati i čuvati, jer oni ispod sebe imaju zametke stalnih zuba. Ako ne posvetite dovoljno pažnje mlečnim zubima rizikujete da ugrozite zametke stalnih zuba. Mlečni zubi čuvaju mesto za stalne zube što je izuzetno značajno za formiranje zubnih nizova.

Kada znamo neke osnove možemo porazgovarati sa mališanom i planirati prvu posetu stomatologu. Jako je bitno da to bude pozitivno iskustvo jer će imati uticaj na dalju saradnju deteta sa stomatologom. Nemojte svom detetu pretiti stomatologom, nemojte rpenositi svoja iskustva na loš način nemojte pominjati bol i vrlo verovatno da ćemo uspeti da sve organizujemo u dobroj atmosferi.

Prva poseta treba da bude zanimljiva i prijatna. Kada se dete upozna sa stomatologom lakše će pristajati na procedure ukoliko su neophodne.

Gleđ mlečnih zuba je vrlo tanka i neotporna i karijes se na njima vrlo lako i vrlo često stvara. Ako se karijes pojavi bitno je da se što pre sanira kako ne bi napredovao. Kada se karijes znantno proširi postaće bolan za dete i procedura sanacije ovakvog zuba biće neprijatnija nego sa početnim karijesom.

 

Cirkularni karijes ili sindrom bebi flašice je karijes koji se najčešće javlja kod beba i male dece. Razvija se veoma brzo kao posledica čestog davanja preko flašice, duži vremenski period tečnost koja sadrži šećer. Ovom vrstom karijesa su najčešće zahvaćeni prednji gornji zubi.

Kako da doprinesete da se zubi manje kvare I kako da održavate zdravlje zubića kod mališana. Najbolje je da počnete da perete zubice gazom kada se pojave, da naučite dete da pere zube kada napuni 2 godine, da vodite dete na periodične kontrole kod stomatologa najbolje na 6 meseci I da izbegavate davanje šećera naročito šećera koji se tope u ustima poput karamela bombona i lizalica.

Slobodno nam se javite da zakažemo prvi pregled za Vaše dete saradnja roditelja I stomatologa je takođe jako bitna jer dete sve prati I razume.

U našoj ordinaciji vršimo popravke mlečnih zuba, vađenje mlečnih zuba, zalivanje fisura na stalnim zubima i popravke stalnih zuba.

 

Stalni zubi kod dece

Nicanje stalnih zuba kod dece je individualno, ali postoji neki vremeski okvir. Najčešće prvo niču prvi stalni molari u periodu od šeste do sedme godine života. Dešava se da roditelji ne primete da je detetu nikao prvi stalan zub. Upravo zbog toga su bitne periodične kontrole kao i zalivanje fisura. To je preventivna mera kojom se čuvaju najčešće pogođena mesta karijesom na ovim zubima.

 

Gingivitis kod dece je vrlo česta pojava, upala desni nastaje zbog neadekvatnog održavanja higijene usta i zuba, ono što je jako bitno je dobar primer od strane roditelja, sticanje dobrih navika od ranog detinjstva I naravno periodične kontrole kod stomatologa sa kojim je uspostavljena lepa saradnja.

Postavite pitanje