Fasete, kada se stavljaju i koja je razlika u odnosu na krunicu?

U kom slučaju mogu da stavim fasete?

Fasete mogu da se stavljaju samo na prirodan zub, ili na zub koji je već imao fasetu. U slučaju da zub nedostaje, mora se naći drugo resenje: implant ili most. Ukoliko imate krunicu na zubu, takođe je nemoguće staviti fasetu na njega.

Koja je razlika između fasete i krunice?

Faseta se nalazi samo na jednoj, mahom prednjoj, vidljivoj strani zuba. Krunica obuhvata ceo zub, sa svih strana. Iz tog razloga se razlikuje i brušenje zuba za fasetu i krunicu. Za fasetu se brusi samo jedna strana zuba, ili u odredjenim slučajevima kada se faseta lepi za zub, nijedna, a za krunicu je potrebno odstraniti deo zuba sa svih strana. Sa druge strane, krunice imaju u proseku duži vek u odnosu na fasete.

Kakve fasete postoje?

Najčešće su kompozitne fasete, koje se izrađuju od istog materijala od kog se rade plombe. One su najjeftinije, kraće traju i mogu da menjaju boju. Keramičke fasete se izrađuju u tehnici ili CAD-CAM metodom. U našoj ordinaciji radimo i sa EDELWEISS direktnim sistemom. On objedinjuje prednosti keramičkih i povoljnost kompozitnih faseta.
Za sve dalje informacije, možete nam se obratite putem telefona, mejlom, ili preko našeg sajta. Biće nam drago da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za vaš problem.

Postavite pitanje