Kako se boriti protiv karijesa?

Dugo su pacijenti slušali o značaju oralne higijene, i da korišćenjem četkice, paste i konca za zube mogu da preduprede nastanak karijesa. Iako je oralna higijena veoma bitna, ipak je za nastanak karijesa najbitnija vrsta hrane koju jedemo.

Hrana koja je dobra za zube

Gledj jeste najčvršća supstanca u organizmu, ali ipak nije nepropustljiva. Ona ima mogućnost propustanja minerala, odnosno, u zavisnosti od sastava pljuvačke može dolaziti do procesa remineralizacije i demineralizacije gleđi. Ono što treba da radimo je da unosimo više hrane koja podstiče remineralizaciju, odnosno čini gleđ otporniju na karijes. Hrana koja podstiče demineralizaciju i olakšava nastanak karijesa je industrijski prerađena hrana, slatkiši, hleb, sokovi, hrana sa visokim glikemijskim indeksom.

Hrana koja loše deluje na zube

Nasuprot ovoj, hrana koja ojačava strukturu zuba su jabuke, zeleni čaj, sirevi, puter, meso, jaja, zeleno povrće. Bitno je i hranu unositi neusitnjenu, i ne blendirati hranu za bebu, već je samo sitno seckati, što će doprineti i zdravlju zuba i razvoju vilica.
Pljuvački je potrebno vreme da deluje na gleđ, zato i kada koristimo hranu koja je loša po naše zube to treba da radimo u jednom navratu, a ne da ceo dan konzumiramo po malo štetne hrane ili napitaka.
Karijes nije samo rupa u zubu. On je signal da treba promenimo naše ne samo higijenske, već i prehrambene navike. Ukoliko sumnjate da vam se pojavio karijes, zakažite pregled kod nas. Korišćenjem savremene tehnologije i najkvalitetnijih materijala dostupnih na tržištu, na bezbolan način, dobićete plombu koja će se funkcionalno i estetski savršeno uklopiti u vaš zubni niz.

Postavite pitanje