Karijes mlečnih zuba

Zdravi zubići vašeg deteta počinju da se kvare, a niste sigurni šta treba da uradite? Na pravom ste mestu, samo nastavite da čitate.

 

Karijes mlečnih zuba je čest problem sa kojima se suočavaju mališani i njihovi roditelji. Vodeći se mišlju da će mlečni zubi svakako ispasti i da njihov kvar nije razlog za uzbunu, mnogi prave grešku i ignorišu problem. Čekanje da pokvareni zubi ispadnu može dovesti do ozbiljnih infekcija i zato je, čim se posumnja na kvar zuba, neophodno što pre posetiti stomatologa.

 

Šta je to karijes mlečnih zuba?


Karijes mlečnih zuba odnosno cirkularni karijes ili kako se naziva još sindrom flašice, patološko je stanje usne duplje koje se  javlja najčešće po izbijanju mlečnih zuba, u uzrastu do treće godine, kao posledica loših navika u ishrani i održavanju oralne higijene.

Budući da se širi kružno oko vrata zuba i da zahvata celu krunicu, naziva se cirkularnim, odnosno kružnim.

 

 

Da li je bitno čuvati mlečne zube, ako će svakako ispasti?

 

Odgovor na ovo pitanje je kratak i glasi  DA, jako je bitno čuvati mlečne zube do njihove smene stalnim zubima. Ako se pitate zašto, odgovor je jer mlečni zubi imaju par važnih uloga i nisu tu samo forme radi.

Mlečni zubi imaju važnu ulogu u razvoju pravilnog žvakanja, govora i disanja za vreme rasta i razvoja deteta. Zato svako njihovo oštećenje ili gubitak mogu uticati na pravilan razvoj ovih funkcija.  A prevremeni gubitak mlečnih zuba utiče na pravilno postavljanje stalnih zuba i mogući razvoj deformiteta lica i vilica.

 

Koji su uzroci cirkularnog karijesa zuba?

Cirkularni karijes nastaje zbog prekomernog konzumiranja zaslađene hrane i tečnosti u dužem vremenskom periodu, naročito putem flašice uz neadekvatno održavanje oralne higijene.

Važan faktor koji može povećati rizik od ove vrste karijesa je i oblik flašice. Ako je flašica dizajnirana tako da gura tečnost u zadnji deo bebinih usta, zaobilazeći jezik, lučenje pljuvačke je smanjeno. Ovo je važno, jer pljuvačka ima ulogu da zaštiti zube od nakupljanja naslaga i bakterija koje luče kiselinu koja uništava gleđ, na kraju izazivajući karijes.

Karijes se obično javlja kod beba koje konzumiraju često hranu i tečnosti koje sadrže šećer. Problem postoji i u slučajevima gde je beba navikla da se uspavljuje uz flašicu. U tom slučaju, izostaće higijena zuba pre odlaska u krevet, naslage na zubim i desnima ostaju, a lučenje pljuvačke koja pored ostalih, ima i zaštitnu ulogu, tokom sna je znatno manje nego kada je dete budno. U takvim okolnostima, bakterije koje se hrane šećerima počinju da bujaju. Noćni obroci su, upravo zato, jedan od glavnih uzroka kvarenja zubića.

Kada je reč o deci od dve, tri godine, primarni uzrok karijesa su slatkiši. Posebno su štetne lizalice i bombone jer ih dete topi u ustima, pa se šećer lako lepi za zubnu gleđ. Grickalice, naručito one bogate šećerima, treba smanjiti između obroka, a u ishranu uvesti zdravije namirnice koje podstiču lučenje pljuvačke, a i doprinose jačanju zuba i vilica.

 

Manifestacija cirkularnog karijesa?


Cirkularni karijes je izuzetno agresivan i brzo razara zube. Gleđ mlečnih zuba je slabo mineralizovana i veoma tanka, zbog toga lako dolazi do njenog oštećenja i stvaranja karijesnih lezija. Najčešće se prvo javlja na gornjim sekutićima, jer oni prvi rastu, a zatim zahvata zube gornje a onda i donje vilice.

Prvi znaci oštećenja zuba su demineralizovana područja gleđi u vidu belih (kredastih) mrlja, koje se najčešće javljaju uz sam rub desni i koje ako se ne leče, brzo postaju braonkaste i upadljivije.  Na tim demineralizovanim delovima gleđi ukoliko se ne saniraju, javljaju se kasnije kaviteti odnosno udubljenja.

Ukoliko se formiraju udubljenja, ona se spajaju i šire kružno oko zuba, podminirajući krunicu i dovodeći do “otvaranja živca” (infekcija zubne pulpe) i na kraju preloma krunice. Kako bolest odmiče, bez adekvatne sanacije, čak I do razaranja zubne kosti. U toj fazi, zubi su crni i slabi, a ukoliko dođe do infekcije, mogu se javiti bol i otok. Karakteristično je da uprkos brzom napredovanju, protiče bez izraženih subjektivnih tegoba. Bolovi se javljaju obično po otvaranju pulpe (“živca”) ili kada se pojavi otok.

 

Kako sprečiti i lečiti cirkularni karijes zuba?


Kada dođe do propadanja zubne supstance usled cirkularnog karijesa kod dece, terapija je kompleksnija, što zbog obezbeđivanja adekvatne saradnje sa detetom, što zbog toga jer roditelji dovedu decu obično u fazi kada je došlo do veće destrukcije zubnih tkiva. U tom slučaju, prevencija je najbolje rešenje.

Preporučljivo je sa redovnim stomatološkim kontrolama početi odmah nakon pojave prvih sekutića. Na prvoj kontroli, roditelji će dobiti upute na koji način treba tretirati mlečne zube svoje dece. Čišćenje zuba treba sprovoditi ujutru i uveče, vlažnom gazom ili specijalnom četkicom. Treba prati ne samo novoiznikle zubiće, već i desni iz kojih još nisu nikli zubi. Na taj način, na njima se neće zadržavati naslage iz mleka i kašica, a samim tim i bakterije. Sa oralnom higijenom važno je započeti što pre i biti dosledan u njenom sprovođenju.

Izuzetno je važno pranje zuba pre odlaska u krevet, jer ako se to ne odradi, daje se štetnim bakterijama osam ili više sati da rastu i talože se na zubima.
Takođe, veoma je važno odvesti dete kod stomatologa čim se primete prvi znaci karijesa.

 

U našoj ordinaciji radimo i sa najmlađim pacijentima, pa nam se možete obratiti za sve informacije, dodatna pitanja i usluge koje su neophodne za obezbeđivanje pravilnog rasta i razvoja zuba i vilica vašeg deteta.