Krvarenje desni

Desni imaju veoma značajnu ulogu, ne samo za očuvanje oralnog, već i za očuvanje celokupnog zdravlja. Zdrave desni imaju svetlo ružičastu boju, čvrste su, u obliku su polukruga na mestu na kom prekrivaju zub. Ukoliko je boja desni crvena ili ukoliko postoji krvarenje tokom pranja zuba, velika je mogućnost da je došlo do upale. Upaljene desni ne mogu dobro da vrše svoju ulogu odbrane zuba od bakterija, tako da bakterije mogu dalje da oštećuju potporno tkivo zuba, i da na kraju dovedu čak i do gubitka zuba.

Uzrok krvarenja desni

Neki od razloga krvarenja desni su sledeći:

Gingivitis, tj. upala desni
Odmah nakon pranja zuba počinje stvaranje plaka. Ukoliko plak ima dovoljno vremena da se dobro organizuje, tj. ako se oralna higijena ne održava redovno, a uz to je i pljuvačka viskoznija dolazi do razmnožavanja bakterija u plaku i njihove iritacije desni. Upala desni je prvi stadijum parodontopatije i jedini koji je reverzibilan.

Trudnoća
Promena hormonskog statusa utiče na celokupni organizam, pa i na desni. Potrebno je češće ići na kontrole i informisati se o značaju oralnog zdravlja u ovom periodu.

Lekovi
Ukoliko uzimate lekove koji razređuju krv, kao sto su antikoagulanti ili aspirin, ovo će dovesti i do većeg krvarenja desni i spontano i nakon stomatoloških intervencija. Potrebno je da obavezno obavestite stomatologa o tome kako bi preduzeo adekvatne korake ne bi li delovao preventivno.

Nepravilna tehnika pranja zuba
Bitno je da pokreti koje izvodite tokom pranja zuba budu takvi da prelazite četkicom od desni ka zubu, u smeru od gore nadole u gornjoj vilici, i obratno u donjoj vilici. Pokreti levo desno samo oštećuju desni i plak potiskuju dublje u njih.

U našoj ordinaciji pored uklanjanja kamenca ultrazvučnim uređajem, koji izvodimo sa anestezijom ukoliko to pacijent želi, radimo i poliranje zuba, kao i peskiranje kojim se na prijatan, bezbolan i bezkontaktni način uklanjaju pigmentacije i vraća belina zubima. Za savet, konsultaciju i dogovor, nazovite nas na broj telefona koji se nalazi na našem sajtu.

Postavite pitanje