PARODONTOLOGIJA

Specijalnost koja se bavi unapređivanjem zdravlja tkiva oko zuba. Sveobuhvatno zdravlje organizma uključuje i zdravlje oralne regije.

Primarna stvar estetike i funkcije je u zdravlju potpornih tkiva zuba. Bez toga ne možemo da očekujemo ni zadovoljavajući estetski ni funkcionalni momenat završnog rada.


Krvarenje iz desni je prvi simptom parodontopatije. Uzroci krvarenja i upale desni mogu biti nepravilna oralna higijena i neadekvatne plombe i protetski radovi. Isto tako krvarenje iz desni može biti pruzrokovano i hormonskim disbalansom (trudnoća, Dijabetes).


Lečenje parodontoze ili lečenje krvarenja desni

Da bi se uspešno stalo na put ovom oboljenju potreban je mutidisciplinarni pristup.

 • Kako nastaje Paradentoza?
  Paradentoza je oboljenje tkiva oko zuba. Prvi simptom paradentoze je krvarenje iz desni. To je momenat kaka trebate da se javite svom stomatologu kako bi se dalje širenje oboljenja zaustavilo. Krajnji simptom ovog oboljenja je rasklaćenje zuba. Najčešći uzrok nastanka parodontopatije su meke i čvrste naslage na površinama zuba (kamenac i konkrementi). Neadekvatne: proteze, protetski radovi i plombe, mogu doprineti bržem razvoju parodontopatije kao i neka sistemska oboljenja (dijabetes melitus, hormonski disbalans- trudnoća...).
 • Kako se leči Paradentoza?
  Upala desni se u ranoj fazi može uspešno lečiti. Klaćenje zuba nastaje u terminalnom stadijumu parodontopatije. Sve počinje prvo kao upala desni (gingivitis) manifestovana krvarenjem na najblažu provokaciju. Ukoliko se u ovoj fazi ne reaguje jednostavnim terapijskim procedurama upala zahvata i ostala tkiva oko zuba. U takvoj fazi je hirurška terapija gotovo neizbežna. Da bi se uspešno stalo na put ovom oboljenju potreban je mutidisciplinarni pristup.
 • Šta će se desiti ako ne operišem desni?
  Dužina trajanja rada je direktno proporcionalna sa zdravljem potpornih tkiva.
 • Zašto je vašno da operišem desni?
  Parodontološka preprotetska priprema je od izuzetne važnosti i ogleda se u omogućavanju produžavanja veka postojećih zuba, njihovo dalje uključivanje u protetske radove, poboljšanje estetike kompletnog rada, sticanje uslova za kvalitetniju implantološku terapiju. Iz svega navedenog parodontologija dobija primat u dizajnu osmeha, otvarajući mogućnosti bolje iskoristljivosti zatečenog stanja i smanjenja troškova kasnijih nepotrebnih procedura.
 • Kako smanjiti vidljivost desni?
  Današnja laserska tehnologija na brz i jednostavan način smanjuje vidljivost desni pri osmehu. Zahvaljujući takvom napretku tehnologije i njene primene u estetskoj stomatologiji, danas dobijamo neverovatne rezultate.

ORALNA HIRURGIJA

Oralna hirurgija daje drugu šansu zubima sa procesima i cistama. Saradnja oralnog hirurga i protetičara je gotovo neizostavna.

Vrlo često su ključni zubi za budući protetski rad ti kojima je potreban oralnohirurški tretman. Cilj stomatološke terapije je sačuvati svaki zub i iskoristiti pun potencijal zatečenog stanja.


Današnja oralna hirurgija uz naprednu rentgen dijagnostiku, daje mogućnost očuvanja gotovo svakog zuba u vilici. Oralna hirurgija prožima u sve grane stomatologije i omogućava jednostavnije rešavanje gotovo svakog problema sa dobro postavljenim planom terapije.


Mekotkivna Hirurgija

Frenulum usne ili resica (vidi sliku) ispod usne često mora da se ukloni iz parodontološkog razloga kako bi se smanjio nepovoljan uticaj vuče desni, tako i nakon ortodontskog tretmana kako bi prednji zubi ostali spojeni. Uklanjanje frenuluma je kratka i bezbolna procedura koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ova intervencija može da se izvede i najnovijom laserskom tehnologijom, kako bi se izbegla klasična hirurška tehnika.

Frenulum jezika ili resica koja spaja donji deo jezika sa podom usta. Može se desiti da resica bude visoko pozicionirana i da onemogućava komforno nošenje ortodontskog aparata. Visok pripoj resice jezika iza donjih prednjih zuba isto tako narušava zdravlje tkiva oko njih. Iz tih razloga neophodno je njeno presecanje ili uklanjanje.

Oralno hirurškim zahvatom VESTIBULOPLASTIKA* možemo povećati površinu naleganja proteze što će je dodatno stabilizovati i retinirati. Retencija totalnih proteze najviše zavisi od veličine njene dodirne površine sa oralnim tkivima.

Oblikovanjem oštrih delova vilice NIVELATIO** učiniće protezu komfornijom za nošenje.


Oralna hirurgija implantacionu terapiju čini sigurnijom i jednostavnijom


VESTIBULOPLASTIKA*NIVELATIO**

Umnjaci

Neiznikli ili poluiznikli umnjaci mogu izazvati ozbiljne bolove
i tegobe u procesu nicanja kao i kad dođe do njihovog oštećenja karijesom.

Upala desni oko i iznad potpuno neizraslog ili izraslog umnjaka može biti veoma bolna i neprijatna. Taj problem može biti rešen na više načina što zahteva detaljniji pregled i mišljenje doktora više specijalnosti. Nije uvek terapije neizniklog umnjaka vađenje.

Takođe umnjak može ugroziti i susedni zub tokom nicanja. Prilikom nicanja umanjaka pacijenti mogu imati poteškoće sa otvaranjem usta. Kako se to stanje ne bi pogoršavalo i kako se sve ne bi završilo hospitalizacijom savet svakom pacijentu je da se hitno javi oralnom hirurgu.

U našoj ordinaciji specijalista oralne hirurgije sprovodi terapiju vađenja impaktiranih i semiimpaktiranih umnajaka, kao i svih drugih komplikovanih vađenja, u lokalnoj hirurškoj anesteziji. To je bezbolna, kratka intervencija koju sigurno niste zamišljali toliko jednostavnom.

Ništa što nosite nije važnije od osmeha
Zakažite konsultacije 1 na 1 sa našim stručnim timom

Tu smo da vam posvetimo maksimalnu pažnju i rešimo sve nedoumice