Šta je parodontopatija

Zubi se nalaze u zubnoj kosti u kojoj su pričvršćeni korenovima zuba to je deo zuba koji nije vidljiv golim okom i vidimo ga na snimcima zuba i vilica ( opt i retroalveolarni su  najčešće korišćeni snimci).

Zub je takođe pričvršćen i mekim tkivima koja se zovu parodoncijum, to je onaj rozi deo „zubnog mesa“ koji vidite u ustima. Taj deo ima jako važnu ulogu da pričvrsti i održi zub u kosti, da prenosi pritisak koji nastaje tokom žvakanja na koren zuba ali i ravnomerno na sve zube. Zato je bitno da se parodoncijum očuva, da bude zdrav i da se u njemu ne razvija bakterijska infekcija.

Kako zapravo dolazi do pojave bakterijske infekcije u parodoncijumu?

U ustima se nalaze brojne bakterije. Ako imate zube koji imaju neravne površine, odlomljene delove, stare amalgamske ispune koji više ne prijanjaju za ivice zuba i iritiraju okolno tkivo-parodoncijum, vrlo verovatno da imate mesta na kojima će se lako taložiti zubni plak.

Šta je zubni plak?

Dentalni plak je vrsta naslaga koja se javlja posle svakog obroka u vidu bele ili žućkaste lepljive mase koja prijanja uz zube i desni. Sastoji se od ostataka hrane i pljuvačke u kojima se kolonizuju bakterije.Čim se formira plak, bakterije se množe i hrane šećerima iz ostataka hrane.

Dakle zubni plak imamo praktično svi i to je meka naslaga u kojoj se množe bakterije. Ako je higijena nedovoljna ove bakterije će sve više i više bujati i dovesti do upale desni koja je samo početak parodontopatije. Kako znamo da su desni upaljene? Upaljene desni krvare prilikom pranja zuba, bole i imaju neprijatan miris i u ustima daju neprijatan ukus. Ako dugo ignorisete ovu pojavu vrlo verovatno da će sve dublji slojevi tkiva biti zahvaćeni i da će doći do parodontopatije. Ukoliko se ovo oboljenje otkrije na vreme i adekvatno leči može se staviti pod kontrolu, naravno apsolutno je bitno održavati higijenu usta i zuba na najvišem nivou u toku i nakon sprovedene parodontološke terapije.

Šta još pogoduje nastanku parodontopatije?

Neadekvatan položaj zuba u zubnom nizu , neadekvatan zagrizaj pri čemu pojedini zubi dolaze ranije u kontakt sa zubima suprotne vilice, dakle nejednak zagriz i preuranjeni kontakt pojedinih zuba, takođe ukršten zagrizaj, obrnut preklop zuba ”tete a tete” odnos zuba, duboki zagrižaj ili preveliki zubi u odnosu na promer zubnih lukova koji ne mogu da budu adekvatno smesteni u zubnom nizu vec su nagnuti na stranu ka usnoj dupli ili obrazu, rotirani, izmešteni van zubnog niza. Sile zvakanja vrše jake pritiske na zube i njihov potporni aparat koji u slučaju nepravilnog položaja zuba nije sposoban da se suprotstavi silama i dolazi do njegovog propadanja.

Loše navike kao što je konzumiranje cigareta. Dokazano je brojnim kliničkim studijama i dokumentovano da duvanski dim direktno toksično deluje na desni oštećujući njihovu strukturu, čak i bez prisustva bakterija. Čak I kod pacijenata koji imaju dobru oralnu higijenu dolazi do destrukcije ( propadanja ) tkiva usne duplje uključujući i tkivo parodoncijuma.

 

Kako se razvija parodontopatija?

Početna upala desni – gingivitis dovodi do krvarenja desni koje su bolne i osetljive tokom pranja imate osećaj da su otečene, ovo je faza koja se može lako lečiti i održavanjem dobre higijene usta i zuba bolest se može sprečiti. Međutim ako ignorišete ove simptome bolest ide dalje dolazi do sve većeg gomilanja plaka i bakterija jer je svako pranje zuba bolno, nastaju parodontalni džepovi koji se pune bakterijamaa i gnojem infekcija kroz džepove napreduje do kosti i prema vrhu korena zuba, kost se polako resorbuje, bol je sve veća neprijatan zadah i neprijatan ukus u ustima postaju svakodnevna pojava. Ako se otkrije u ovom stadijumu bolest se može lečiti potrebna je apsolutna saradnja pacijenta i pridržavanje svih mera koje stomatolog objasni.

 

Šta je zubni kamenac i kakvu ulogu ima u razvoju parodontopatije?

Zubni kamenac je tvrda zubna naslaga koja se taloži na površinama zuba i onemogućava adekvatno čišćenje zuba, kamenac ne služi da učvrsti zube-naprotiv upravo on može dovesti do klaćenja zuba tako što direktno potiskuje bakterijsku infefkciju ka korenu zuba.

Zašto je bitno ukloniti zubni kamenac?

Tvrda zubna naslaga koja prijanja uz zube i desni ne može se ukloniti rukama, pranjeme zuba ili zubnim koncem. Potrebno je uklanjanje ove naslage posbnim ultrazvučnim aparatom. Nakon što se ukloni kamenac sa zuba desni mogu da se oslobode pritiska i bakterija i posle izvesnog vremena neće više krvariti i upala će se uz adekvatnu higijenu smanjiti.

Standardne metode za održavanje zdravlja desni su ultrazvučno uklanjaje kamenca, peskiranje zuba koje uklanja sve meke naslage sa zuba i njihove površine čini glatkim i sjajnim i mehaničko uklanjanje zubnih naslaga od strane stomatologa, potrebno je da se ove metode koriste barem jednom, a najbolje dva puta godišnje kako bi se očuvalo zdravlje desni.

 

Ukoliko postoji parodontopatija, najvažnija je pravovremena dijagnostika i adekvatna terapija, saradnja pacijenta je jako značajan faktor, jer samo uz potpunu podršku od strane pacijenta koji održava odličnu higijenu i pridržava se svih metoda ovu bolest možemo potpuno pobediti.

Sve metode za terapiju parodontopatije dostupne su u našoj ordinaciji. Ove metode su : obrada džepova (standardno sa kiretama i laserom),
gingivektomija, biostimulacija parodontalnih tkiva, imobilizacija
parodontopatičnih zuba splintovima, MWRO-obrada džepova pod kontrolom oka.

 

Kako se obrađuju parodontalni džepovi?

 

Nagomilane bakterije i ceo patološki supstrat iz parodontalnih džepova neophodno je ukloniti da bi se bolest izlečila. Mehanička obrada džepova podrazumeva obradu specijalnim kiretama kojima se eliminiše sav patološki sadržaj. Rezultati su trajni uz posvećeno održavanje higijene od strane pacijenta I periodično praćenje stanja parodoncijuma od strane stomatologa.

 

Lečenje parodontopatije laserom je inovativna metoda koja je sada dostupna i kod nas. Velika prednost ove metode je komfor i mogućnost da bez bola i otoka normalno funkcionišete odmah nakon intervencije. Laser pomaže da se bakterije unište i smanji njihov uticaj na otečeno i upaljeno tkivo on zamenjuje mehaničke kirete za džepove u terapiji. Velika prednost  kod laserske terapije nema šavova nakon sečenja tkiva tako da je i ovo komforno za pacijenta.

Postavite pitanje