Trudnoća i stomatološke intervencije

Tokom trudnoće, obilje je informacija kojima je žena izložena sa svih strana. Jedna od briga koje mogu da muče ženu tokom ovog osetljivog perioda je i koliko je sigurno ići stomatologu i šta je dozvoljeno raditi a šta ne. Na sreću, sve je mnogo jednostavnije nego što pacijentkinje to neretko sebi predstavljaju.

Poseta stomatologu u trudnoći

Potrebno je odlaziti stomatologu redovno. Promene koje se dešavaju u celom telu, daju svoje manifestacije i u usnoj duplji. Bitno je obavestiti stomatologa o tome da se nalazite u drugom stanju, i o tome koje lekove eventualno koristite.

Snimanje zuba u trudnoći

Rtg zračenje nije poželjno, i odlaže se za period nakon rodjenja deteta. Ukoliko je u odredjenim, retkim situacijama neophodno, preduzima se uz najveći oprez i sa zaštitom. Odluku o tome donosi stomatolog u dogovoru sa ginekologom.

Anestezija u trudnoći

Osim ako je reč o hitnim intervencije, najbolje je sve procedure obaviti u drugom trimestru trudnoće. Ukoliko je potrebno koristiti anesteziju, lekove protiv bolove ili antibiotike, neophodno je obavestiti stomatologa o trudnoći, jer će tako moći da bude izabere najbezbedniji medikament za vas.
Dok ste u ordinaciji, informišite se i o tome koliki je značaj održavanje oralne higijene s obzirom na to da preko 50% žena u nekom periodu trudnoće ima upalu desni, koja nastaje kao posledica hormnoskih promena.
Ukoliko imate nedoumice i strahove u vezi sa stomatološkim intervencijama možete nam se obratiti za savet, konsultaciju, ili zakazivanje termina u našoj ordinaciji gde će se vašem problemu u prijatnoj atmosferi posvetiti naš tim.

Postavite pitanje