Zašto je bitno imati sve zube u zubnom nizu?

Ako ste davno izvadili nekoliko bočnih zuba i odlažete odlazak kod stomatologa i trajno protetsko rešenje, ovo je tekst za Vas.

Zubi u zubnom nizu imaju svoju funkciju u žvakanju i sitnjenju hrane, zubi i potporni aparat zuba ( meka tkiva, gingiva) se međusobno podržavaju i prenose pritisak žvakanja ravnomerno na okolne zube i kost. Kada se ovaj sistem naruši sledi gubitak zuba pored bezubog polja zbog prevelikog opterećnja i zbog bakterija koje će vrlo lako pronalaziti put ka potpornom aparatu zuba i izazvati upalu desni i kasnije parodontopatiju. Ako dugo godina imate prostore bez zuba u ustima, zubi do ovog prostora počinju da se naginju ka praznom prostoru i narušava im se funkcija, a zub iznad praznog prostora počinje da“ isplivava“ ka praznom prostoru. Funkcija preostalih zuba je narušena kada postoje bezuba polja.

Vaše lice menja svoj izgled sa gubitkom zuba. Ako izgubite nekoliko zuba u bočnoj regiji Vaši obrazi će izgledati upalo i sigurno da ćete izgledati malo starije.

Protetika je oblast stomatologije koja nam omogućava da ova stanja rešimo na najbolji mogući način.

 

 

Bezmetalna keramika je materijal najnovije generacije, poslednja reč tehnologije u stomatologiji, koja obezbedjuje ispunjavanje apsolutno najviših standarda.

Bezmetalna keramika obezbeđuje da zub izgleda potpuno prirodno zbog savršenog prelamanja svetlosti kroz celu strukturu zubne navlake i tako niko neće znati da li je Vaš zub prirodan ili veštački a Vaš osmeh će biti blistav i potpuno savršen.

Bezmetalna keramika je izuzetno otporna na kiseline, nema mikropukotina u svojoj strukturi, čime se onemogućuje taloženje naslaga  iz usta na površinu bezmetalne krunice za zube. Ovo je jako važno za Vaše desni, jer upravo negativan uticaj  dentalnog plaka I kiselina na desni dovodi do propadanja I pojave parodontopatije. To je od posebnog značaja za pacijente koji već imaju  početnu ili uznapredovalu parodontopatiju, jer se smanjuje štetan uticaj mikroorganizama iz dentalnog plaka na desni koje će uz adekvatno održavanje higijene usta i zuba duže ostati zdrave.

Ukoliko se odlučite za bezmetalnu keramiku treba da znate da ćemo postići vrhunski estetsko-funkcionalni zubnih nadoknada.

 

Dugi niz godina najčešće korišćen materijal za protetske zubne nadoknade bio je metalo-keramika. Ono što je izuzetno važno je dugogodišnje kliničko iskustvo sa ovim materijalom i široka upotreba od strane stomatologa.

Metalokeramičke krunice u osnovi imaju metal kao podlogu na koji se nanosi keramika. Legure metala koje se koriste u izradi protetskih nadoknada nisu štetne za usta zube i čitav organizam i ne izazivaju alergijske reakcije. Metalni deo se ne vidi, vidljiv deo je od keramike. Ovo je zapravo metoda koju u narodu nazivaju “Porcelanski zubi”. Jako bitno je da ovi zubi pružaju odličnu tvrdoću trajnost i mogućnost da se na metalokeramički most spoji i parcijalna proteza ako je to potrebno.

Estetika je prilično zadovoljavajuća. Kod velikih radova gde menjamo ili nadoknađujemo sve zube  može se birati boja zuba i tako možete dobiti blistavo beli osmeh koji ranije niste imali.

Prednost metalokeramičkih krunica u odnosu na bezmetalne krunice je finansijski aspekt jer su znatno povoljnije tako da se značajan broj pacijenata opredeljuje upravo za njih.

 

 

Pravilnim izborom protetskog rada čuvate preostale zube, nadoknadićemo funkciju nedostajućih zuba I omogućujemo Vam normalnu funkciju usta i zuba. Savremene metode izrade zuba napreduju iz godine u godinu,u danasnjoj stomatologiji prednost  ima fiksna protetika (mostovi i krunice) i u okviru nje najčešće radimo metalokeramicke krunice, međutim sve više je pacijenata koji sebi mogu da priušte I bezmetalnu keramiku koja je najveća inovacija što se estetike tiče.

 

Kada nedostaje krunica zuba ali imamo sačuvan koren zuba tada radimo Nadogradnju zuba

 

Prvo što je značajno je savršena endodontska terapija kanala korena zuba kod ovakvog slučaja. Zatim radimo nadogradnju zuba fiberglas kočićem ili livenu nadogradnju, koja predstavlja armaturu koja će držati nadogradnju i davaće jačinu i potporu ovom devitalizovanom zubu. Livena nadogradnja zuba se izliva od metala, u tehničkoj laboratoriji na osnovu otiska kanala korena zuba. Fiberglas kočić je metod nadogradnje zuba bez otiska i čekanja cementira se odmah u ordinaciji.

Na ovakav zub postavlja se krunica koja može biti i metalokeramička i bezmetalna keramika u zavisnosti od slučaja i Vašeg izbora.

 

Stomatološke parcijalne proteze su nadoknada zuba kada kod pacijenta postoji gubitak većeg broja zuba koji su tako raspoređeni da ima više bezubih polja koja se ne mogu funkcionalno i statički rešti samo mostovima. Proteza može da se uradi estetski zadovoljavajuće, kači se na most koji prekriva susedne zube i može da se pomera radi održavanja higijene usta zuba i same proteze.

Proteze za zube se sastoje iz metalnog luka koji ide preko nepca i povezuje dve strane proteze, a na bočnim stranama se nalazi veza koja povezuje protezu sa fiksnom protetskom nadoknadom (mostom).

Ako nemate ni jedan zub, onda je rešenje za tu situaciju izrada totalnih zubnih proteza. Totalne proteze se izradjuju od akrilata i u sebi imaju veštačke akrilatne zube. Ove proteze nadoknađuju izguljene zube u obe vilice. Pokazale su se kao kvalitetne, pouzdane, trajne i pristupačne. Prednost totalne proteze u odnosu na savremenu terapiju je to što je dosta jeftinija i može je priuštiti sebi veliki broj apacijenata, a poboljšavaju kvalitet života pacijentima. Rok trajanja totalnih proteza je do deset godina. Oja veštačkih zua kod totalnih proteza je izbor pacijenta I možete uzeti koju god svetlu nijansu želite.

Savremena stomatologija pomaže pacijentima da se zadovolje svi zahtevi savršene estetike i funkcije. Totalne proteze na implantima su rešenje koje pacijentima omogućava veći komfor jer su proteze fiksirane na implantima i ne postoji mogućnost da “šetaju”- tj. da dodje do neželjenih pokreta i pomeranja.

Postavite pitanje