Zašto se stalni zubi vade?

Ako zub nije moguće lečiti, ili je zub u terminalnoj fazi parodontopatije potrebno je izvaditi ovakav zub.

Savremenna stomatologija podržava koncept čuvanja zuba ali kada oni više nisu zdravi i predstavljaju smetnju, izvor infekcije i nemoguće ih je na bilo koji način izlečiti moraju se izvaditi iz vilice. Procedura vađenja zuba izvodi se u lokalnoj anestetiji tvrdih i mekih tkiva u vilici tako da pacijent ne oseća bol.

Zubi se mogu vaditi i u sklopu priprema za ortodontsku terapiju, kada u vilicama nema dovoljno mesta za sve zube, tako da budu pravilno raspoređeni. Ovo može indikovati isključivo specijalista ortodoncije.

 

Šta znači – Hirurško vađenje zuba?

 

Hirurško vađenje zuba se odnosi na umnjake koji nisu nikli a delimično se mogu videti u vilici i stvaraju stalne upale i probleme, kao i na umnjake koji se ne vide u vilici nisu nikli već su „zaglavljeni u kosti“ i stvaraju probleme u vidu ponovljenih infekcija i svojim pristvom narušavaju integritet okolnih zuba. Najčeće oko ovakvih zubba nnastaje upala, ako su poluiznikli stvaraće se džep u kome je nemoguće kontrolisati bakterijsku infekciju jer su ovi zubi vrlo nepristupačni za održavanje higijene. Upalni procesi se ponavljaju pacijenti imaju veliki diskomfor trpe bol, neprijatan zadah a često i trizmus-grč viličnih mišića. Zato je bitno ovakve zube na vreme izvaditi iz vilice.

Hirurško vađenje izvodi specijalista- orlani hirurg, procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji. Hirurg sprovodi proceduru tako što omogućava pristup ovakvim zubima, zatim ih uklanja i na ekstrakcionu ranu postavlja šavove kako bi rane lepo zarasle. Šavove uklanja hirurg nakon sedam dana na kontrolnom pregledu.

 

Šta je Nivelacija alveolarnog grebena?

 

Ako ste zube izvadili odavno i ne u jednom aktu već u više navrata velika je verovatnoća da se kost vilica različito resorbovala na različitim delovima. Možda ovo neće biti problem sve do trenutka kada odlučite da protetski sanirate bezube prostore. Ovo je veliki izazov za kreiranje dobrih proteza. Upravo kod ovakvih pacijenata indikovana je nivelacija alveolarnog grebena. Zahvat kratko traje i radi se u lokalnoj anesteziji. Posle procedure je potreban kraći period za zarastanje rane, pre nego što se pristupi postavljanju proteze. Nivelaciju je moguće raditi i prilikom postavljanja implanata, a često se radi i neposredno nakon vađenja zuba, posebno ako su u pitanju višestruka vađenja

 

Šta znači Apikotomija?

Jako je bitno sačuvati zub u vilici ukoliko nije stalni izvor infekcije I apsolutno indikovan za vađenje. Isto tako bitno je čuvati zdravlje okolnih tkiva vilice, parodoncijum ali i viličnu kost. Kada postoji infekcija u kanalu korena zuba ona stalno vrši iritaciju  tkiva kosti u vrhu korena zuba koja dovodi do hronične infekcije u vidu okruglaste mase u predelu vrha korena zuba,u vilici. Zub tada boli na zagrižaj, promeni boju i pacijent ima osećaj da je “taj zub duži”.

Takva pojava jasno se vidi na snimku i naziva se Proces na vrhu korena zuba(periapikalni proces). Apeks zuba je vrh zuba. Zato se zove peri-apikalni. Ova masa bakterija i tkiva koje nema svoju biološki svrhu mora da se ukloni iz vilice kako ne bi porasla i zahvatila vrhove susednih zuba

Resekcija korena zuba ( apikotomija) – je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja proces sa vrha korena zuba i segment vrha  korena zuba kako bi se zub sačuvao u zubnom nizu.

 

Šta su Zubne ciste ?

Zubne ciste u ustima su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilicima i u mekom tkivu (usna,obraz).
Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena u vilicu. Infekcija nastaje iz zubne pulpe koja je inficirana.  Svojim rastom ciste  postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susedne zdrave zube, mogu napredovati svojim rastom u susedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije. Lečenje cista je isključivo hirurško. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne  oseća nikakve bolove. Ovakvu terapiju sprovodi specijalista oralne hirurgije. U našoj ordinaciji možete zakazati dijagnostiku i terapiju zubnih cista.

 

Šta znači Sinus lift ?

 

U Gornjoj vilici često se kao anatomska pojava sreće da korenovi gornjih bočnih zuba često budu vrlo blizu gornjoviličnog sinusa ili ulaze u sinus. Posle vađenja ovih zuba često ostaje mala visina kosti između sinusa i usta. To predstavlja izazov kada se radi implantološka terapija ovakvih prostora, jer nije moguće da se  ugradi i stabilizuje implantat da bi pacijent dobio fiksni protetski rad.

Procedura u kojoj oralni hirurg pristupa sinusu sa mesta izvađenih zuba u gornjoj vilici, pažljivo podiže membranu sinusa i pakuje veštačku kost na dno sinusa naziva se Sinus lift.

 

Implantologija

U stomatologiji implantologija podrazumeva ugranju zubnih implanata u viličnu kost kako bi se nadoknadili nedostajući zubi. Implanti su rešenje za estetske , funkcionalne i probleme sa žvakanjem koji postoje kod nedostajanja zuba. Implant predstavlja deo zuba u kosti koji imitira koren zuba i na koji se postavljaju veštački zubi. U našoj ordinaciji koristimo renomirane svetske brendove implanata, koji su registrovani od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije. ( ako se iz ordinacije slazu ovde mozete uneti fabricka imena implanata).

Postavite pitanje