Image

14 Godina poslovanja

🦷 UZIMANJE OTISKA ZUBA 🦷

Razumemo da može biti nelagodno kada treba uzeti otisak zuba, ali sada imamo modernije i udobnije metode koje olakšavaju taj proces. Otisci zuba se koriste za izradu preciznih modela tvojih zuba i desni, što pomaže stomatologu u kreiranju savršenog protetskog rada.

Uz pomoć napredne tehnologije, sada možemo koristiti digitalne otiske zuba koji se dobijaju pomoću specijalnih uređaja za 3D skeniranje unutar usta. Ovo je brži i udobniji način dobijanja otiska, bez neprijatnih materijala i nelagode.

 • Praćenje promena
 • Bolje prilagođavanje
 • Prilagođavanje nadoknada
 • Preciznost
 • Ortopedski tretmani
 • Dijagnostička upotreba

065 98 22 752

Kontaktiraj nas

Pravilan izbor materijala za otisak, kao što su alginat, silikon ili polieter, i odgovarajuće kašike za otisak, omogućavaju detaljan i tačan odlivak zuba pacijenta.

Naš tim stomatologa je vrlo strpljiv i pažljiv prilikom postavljanja i uklanjanja kašike sa masom za otiske iz usta pacijenta, kako bi se izbegle greške i osigurala udobnost tokom procesa.

Spec. dr Marinela Vidaković

Specijalista oralne hirurgije

Dr Mirela
Drinić

Doktorka opšte stomatologije

Dr Nevena
Damjanac

Doktorka opšte stomatologije

Pitanja koja se često postavljaju za otiske zuba

Uzimanje otiska zuba generalno nije bolno. Postupak može izazvati blagu nelagodnost kod nekih pacijenata, posebno ako imaju osetljive desni, ali se uglavnom smatra bezbolnim i brzim procesom. Stomatolog će se potruditi da proces bude što udobniji za pacijenta.

  Proces uzimanja otiska zuba obično traje nekoliko minuta. Vreme potrebno za stvrdnjavanje mase za otiske može varirati u zavisnosti od materijala koji se koristi, ali generalno se kreće između 2 i 5 minuta.

   Kontraindikacije za uzimanje otiska zuba su retke. Međutim, kod pacijenata sa izraženim refleksom na povraćanje ili teškim slučajevima anksioznosti, postupak može biti izazovan. U ovim situacijama, stomatolog može preduzeti dodatne mere kako bi olakšao proces i umanjio nelagodnost pacijenta.

    Ako otisak zuba nije dovoljno precizan, stomatolog će obično ponoviti postupak kako bi se osigurala tačnost i kvalitet dentalne nadoknade. Precizan otisak je ključan za postizanje optimalnih rezultata i udobnosti pacijenta.
     Vreme potrebno za izradu dentalne nadoknade na osnovu otiska zuba zavisi od vrste nadoknade i specifičnosti slučaja. Uobičajeno, izrada krunica, mostova i proteza traje između 1 i 3 nedelje. Ortodontske aparatiće može biti potrebno čekati nekoliko dana do nekoliko nedelja.