Image

14 Godina poslovanja

🦷 ORALNA HIRURGIJA 🦷

U našoj ordinaciji nudimo usluge oralne hirurgije koje obuhvataju dijagnostiku, prevenciju, lečenje i rehabilitaciju raznih stanja u usnoj šupljini, vilicama i okolnim strukturama. Očuvanje oralnog zdravlja, funkcije i estetike lica ključno je za kvalitet života pacijenata.

Naši oralni hirurzi vrše veliki broj zahvata, uključujući ekstrakciju zuba, vađenje umnjaka, postavljanje implantata, lečenje infekcija, rekonstrukciju kostiju i mekih tkiva, kao i korekciju deformiteta vilice i lica.

  • Estetski rezultati
  • Očuvanje oralnog zdravlja
  • Poboljšanje funkcije žvakanja
  • Smanjenje bola
  • Multidisciplinarni pristup
  • Brže rešavanje oralnih infekcija

065 98 22 752

Kontaktiraj nas

Put ka zdravijem osmehu i kvalitetnijem životu

U ordinaciji koju posećuješ, oralna hirurgija nudi širok spektar usluga koje doprinose oralnom zdravlju, funkciji i estetici pacijenata. Kroz razne zahvate, naši oralni hirurzi pomažu u očuvanju zdravih i funkcionalnih usno-žvačnih sistema, čime se unapređuje kvalitet života pacijenata. Ključni zubi za budući protetski rad često zahtevaju oralnohirurške tretmane. Zahvaljujući naprednoj rentgen dijagnostici, savremena oralna hirurgija omogućava očuvanje gotovo svakog zuba u vilici. Usluge oralne hirurgije se prepliću sa ostalim granama stomatologije, omogućavajući efikasno rešavanje problema uz prilagođen plan terapije.

Mekotkivna hirurgija

Mekotkivna hirurgija u stomatologiji obuhvata zahvate na mekim tkivima usne šupljine, kao što su desni, jezik i usne. Ovakva hirurgija zahteva preciznost i veštinu, a često se sprovodi uz korišćenje savremenih tehnika, poput laserske hirurgije.

Frenulum usne često se uklanja iz parodontoloških razloga ili nakon ortodontskog tretmana kako bi se smanjio uticaj vuče desni i održala pozicija prednjih zuba. Ova kratka i bezbolna procedura može se izvesti u lokalnoj anesteziji, koristeći najnoviju lasersku tehnologiju umesto klasične hirurške tehnike.

Frenulum jezika može biti visoko pozicioniran, što otežava nošenje ortodontskog aparata i narušava zdravlje tkiva oko donjih prednjih zuba. Zbog toga je često neophodno presecanje ili uklanjanje resice.

Umnjaci

Umnjaci, ili treći kutnjaci, izrastaju u usnoj šupljini obično između 17. i 25. godine. Kako su poslednji u nizu, često nema dovoljno prostora za pravilno izrastanje. Impaktirani umnjaci su oni koji nisu u potpunosti izrasli ili su zarobljeni ispod desni ili kosti. Oni mogu izazvati bol, infekciju, oštećenje susednih zuba ili ciste.

Vađenje umnjaka je hirurški zahvat koji obavlja oralni hirurg ili stomatolog. Oporavak nakon vađenja umnjaka obično traje nekoliko dana, a može uključivati otok, bol i ograničenu funkciju žvakanja. Važno je slediti preporuke stomatologa kako bi se ubrzao oporavak i smanjio rizik od komplikacija.

Oralna hirurgija • Moja zubarka
Širok spektar zahvata

Oralna hirurgija obuhvata razne hirurške intervencije, uključujući ekstrakciju zuba, vađenje umnjaka, postavljanje dentalnih implantata, rekonstrukciju kostiju i mekih tkiva, kao i korekciju deformiteta vilice i lica.

Multidisciplinarni pristup

Oralna hirurgija često zahteva saradnju sa stomatolozima drugih specijalnosti, kao što su ortodoncija, periodontologija i protetika, kako bi se pružila sveobuhvatna i personalizovana nega pacijenata.

Prevencija i lečenje

Oralna hirurgija ima ključnu ulogu u prevenciji i lečenju različitih oralnih oboljenja, kao što su infekcije, tumori, traume i razvojni deformiteti.

Fokus na oralno zdravlje, funkciju i estetiku

Cilj oralne hirurgije je poboljšanje oralnog zdravlja, funkcije sitema za žvakanje i estetike lica, što doprinosi kvalitetu života pacijenta.

Naši oralni hirurzi se bave dijagnozom, lečenjem i rehabilitacijom različitih stanja u usnoj šupljini, vilicama i okolnim strukturama.

Obavljamo razne hirurške zahvate, uključujući vađenje zuba, postavljanje implantata i korekciju deformiteta vilice, pružajući pacijentima najbolju moguću negu.

Spec. dr Marinela Vidaković

Specijalista oralne hirurgije

Dr Snežana Lakić Damjanac

Doktorka opšte stomatologije

Dr Nevena
Damjanac

Doktorka opšte stomatologije

❓Pitanja koja se postavljaju za oralnu hirurgiju❓

Oralna hirurgija može biti potrebna u različitim situacijama, uključujući dijagnozu, lečenje ili prevenciju oralnih bolesti, povreda ili deformiteta. Neki od razloga za potrebu oralne hirurgije uključuju uklanjanje impaktiranih zuba, postavljanje dentalnih implantata, rekonstrukciju čeljusti, biopsiju, parodontalnu hirurgiju, apikoektomiju, lečenje traume usne šupljine i lica, kao i uklanjanje tumora i cista.
Tvoj stomatolog ili oralni hirurg će proceniti tvoju situaciju i odrediti najbolji plan lečenja na osnovu tvojih potreba i stanja.

Vreme oporavka nakon oralne hirurgije varira u zavisnosti od vrste zahvata i individualnih faktora, ali uglavnom traje nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Oralna hirurgija može biti bolna, ali se primenjuje anestezija kako bi se smanjila bol tokom zahvata. Bol i nelagodnost nakon hirurgije se obično kontrolišu lekovima protiv bolova i upale.

Da se pripremiš za oralnu hirurgiju, razgovaraj sa stomatologom ili hirurgom o detaljima zahvata, rizicima i očekivanjima. Obavesti lekara o svim lekovima, suplementima i prethodnim zdravstvenim problemima. Ako je potrebna sedacija ili opšta anestezija, sledi uputstva o uzimanju hrane i pića pre zahvata. Organizuj prevoz do i od stomatološke ordinacije, naročito ako se primenjuje sedacija. Pripremi meku hranu i hladne obloge za ublažavanje otoka i bola nakon zahvata. Ukoliko je moguće, završi sve važne obave pre zahvata kako bi se osigurao miran period oporavka. Sledi sve preporuke stomatologa ili hirurga kako bi se osigurao bezbedan i uspešan zahvat.

Briga o usnoj šupljini nakon oralne hirurgije uključuje praćenje uputstava stomatologa o pravilnom čišćenju usne šupljine, izbegavanje ispiranja usta prvih 24 sata, ispiranje usta blagim rastvorom tople vode i soli nakon prvog dana, izbegavanje pušenja, alkohola i jako začinjene hrane, konzumiranje meke hrane i tečnosti, održavanje dobre oralne higijene uz pažljivo četkanje zuba, uzimanje propisanih lekova protiv bolova i upale, hlađenje područja lica blizu mesta zahvata i odmoranje uz izbegavanje napornih fizičkih aktivnosti prvih nekoliko dana. Prati sve preporuke stomatologa ili hirurga kako bi se osigurao brz i uspešan oporavak.

Alternative oralnoj hirurgiji zavise od problema koji se rešava. Neki od mogućih tretmana uključuju ortodontski tretman za pravilno postavljanje zuba, endodontski tretman za probleme sa zubnom pulom ili infekcijama, parodontalni tretman za lečenje parodontalnih bolesti, konzervativno lečenje zubnih infekcija antibioticima i dobrom oralnom higijenom, i restorativna stomatologija za obnovu izgubljenih ili oštećenih zuba. Važno je konsultovati stomatologa ili oralnog hirurga kako bi se razmotrila odgovarajuća terapija za specifične potrebe i stanje pacijenta.