Image

14 Godina poslovanja

🦷 PARODONTOLOGIJA 🦷

Parodontologija je stomatološka specijalnost koja se fokusira na očuvanje i unapređivanje zdravlja tkiva oko zuba, što je neophodan deo sveobuhvatnog zdravlja celog organizma.

Očuvanje zdravlja tih tkiva važan je korak ka zdravom osmehu koji će ti pružiti zadovoljstvo i samopouzdanje. Takođe, posvećenost parodontologiji može transformisati tvoj životni stil, usmeravajući te prema zdravijim navikama i pažljivijem odnosu prema oralnoj higijeni. Kroz ovu brigu, ne samo da čuvaš svoje zube, već i oplemenjuješ svoj život osvežavajućim osmehom koji odiše zdravljem.

  • Sprečavanje bolesti
  • Očuvanje zdravih zuba
  • Zdravlje desni
  • Bolji kvalitet života

065 98 22 752

Kontaktiraj nas

Ključ zdravog osmeha!

Krvarenje iz desni je prvi simptom parodontopatije i ukazuje na potrebu za parodontološkim tretmanom. Uzroci krvarenja i upale desni mogu biti nepravilna oralna higijena, neadekvatne plombe, protetski radovi, hormonski disbalans (trudnoća, dijabetes) i slični faktori. Upravo ovde, dobar parodontni tretman igra ključnu ulogu – može sprečiti probleme sa desnima, smanjiti rizik od parodontitisa i pomoći ti da zadržiš svoje prirodne zube tokom celog života.

Pored toga, briga o parodontnim tkivima može smanjiti mogućnost pojave srčanih oboljenja i drugih sistemskih problema povezanih sa oralnim zdravljem. Na taj način, parodontologija postaje jedan od ključnih segmenata u očuvanju tvog sveukupnog zdravlja.

Fokus na zdravlje desni

Parodontologija se bavi proučavanjem, dijagnostikovanjem i lečenjem bolesti desni i potpornih struktura zuba.

Prevencija parodontalnih bolesti

Parodontologija ističe važnost preventivnih mera, poput redovnih stomatoloških pregleda, pravilne oralne higijene i čišćenja zuba, u cilju sprečavanja nastanka gingivitisa i parodontitisa.

Očuvanje zdravih zuba

Parodontolozi rade na očuvanju zdravlja zuba i sprečavanju njihovog gubitka, što je ključno za očuvanje funkcije žvakanja, govora i estetskog izgleda.

Interdisciplinarni pristup

Parodontologija često sarađuje sa drugim granama stomatologije, kao što su ortodoncija, oralna hirurgija i protetika, kako bi se postigao sveobuhvatan pristup lečenju i očuvanju oralnog zdravlja.

Parodontolozi su stomatološki specijalisti čiji rad uključuje edukaciju pacijenata o oralnoj higijeni, redovne stomatološke preglede, profesionalno čišćenje zuba i lečenje bolesti desni.

Parodontolozi sarađuju sa drugim stomatološkim specijalistima kako bi pružili sveobuhvatnu negu i unapredili kvalitet života pacijenata kroz zdrave zube i desni.

Spec. dr Marinela Vidaković

Specijalista oralne hirurgije

Dr Snežana Lakić Damjanac

Doktorka opšte stomatologije

Dr Nevena
Damjanac

Doktorka opšte stomatologije

Pitanja koja se postavljaju za parodontologiju

Paradentoza, ili parodontitis, nastaje usled upale i infekcije parodontnih tkiva oko zuba, najčešće izazvane nakupljanjem bakterijskog plaka. Ako se plak ne ukloni pravilnim pranjem zuba, može dovesti do gingivitisa (upale desni) koji, ako se ne leči, napreduje u parodontitis. Upala se širi na dublje strukture, oštećujući ligamente i kost, što dovodi do pokretljivosti zuba i na kraju do ispadanja zuba. Prevencija parodontitisa uključuje redovne stomatološke kontrole i održavanje dobre oralne higijene.

Lečenje paradentoze uključuje profesionalno čišćenje zuba, dubinsko čišćenje ako je bolest uznapredovala, upotrebu antibiotika ili antimikrobnih sredstava, hiruršku intervenciju u težim slučajevima i redovne stomatološke kontrole. Poboljšanje oralne higijene kod kuće, prestanak pušenja i uravnotežena ishrana doprinose prevenciji i lečenju paradentoze.

Ako ne operišeš desni kada ti stomatolog preporuči, može doći do pogoršanja oralnih problema, širenja infekcije, razaranja parodontnih struktura, pokretljivosti i gubitka zuba. Nelečena infekcija može uticati na estetiku osmeha i povećati rizik od sistemskih infekcija, što može zahtevati složenije tretmane u budućnosti.

Operacija desni je važna, jer se nelečeni problemi mogu proširiti na dublje parodontne strukture, uzrokujući razaranje ligamenata i kosti koje podržavaju zube. Ako se parodontitis ne leči, zubi mogu postati pokretni i na kraju ispasti. Pored toga, nelečena infekcija u usnoj šupljini može se proširiti na druge delove tela, povećavajući rizik od sistemskih infekcija. Operacija desni takođe može poboljšati estetiku osmeha i samopouzdanje.

Postoji nekoliko metoda koje se mogu primeniti kako bi se smanjila vidljivost desni prilikom osmeha, uključujući estetske tretmane desni, ortodontske tretmane, redovnu higijenu usne duplje, korišćenje odgovarajuće četkice za zube i promenu ishrane. Važno je konsultovati se sa stomatologom o najboljoj metodi za smanjenje vidljivosti desni i održavanju oralnog zdravlja.