Intraoralni skener - Digitalno uzimanje otisaka • Moja Zubarka
Šta je intraoralni skener?

🦷 Intraoralni skener  je kompaktni uređaj koji se koristi za direktno kreiranje digitalnih podataka o otisku usne duplje. Koristi se za izradu otiska neophodnih za izradu protetskih radova.

👨‍⚕️ Zahvaljujući napretku na ovom polju, intraoralni skener, spada u najmoderniju stomatološku opremu.

Kako se koristi intraoralni skener?

👄 Štapić se postavlja direktno u usta, tako da se izvor svetlosti sa skenera projektuje na objekte skeniranja, stvarajući neverovatnom brzinom visokokvalitetne slike jednu za drugom. 

📸 Kamera je povezana sa računarom koji pokreće prilagođeni softver za obradu digitalnih podataka. Što znači da se slike snimljene kamerom pomoću softvera pretvaraju u 3D model koji predstavlja precizni prikaz zuba i mekih tkiva. 

🦷 Skeniranje je potpuno bezbedno i bezbolno, a čitava procedura traje samo minut ili dva. 

Koje su prednosti?

🌟 Konvencionalno uzimanje otiska vrši se pomoću specijalne kašike u koju se aplikuju otisni materijal. 

🗨️ Ovaj postupak za mnoge pacijente nije prijatan, dok kod nekih izaziva i mučninu, osećaj gađenja, pa i otežano disanje. 

👍🏼 Ukoliko neki detalj na otisku ne zadovoljava zahteve, čitav postupak se ne ponavlja, već se vrši skeniranje samo tog dela zubnog niza. 

📝 Brzina izrade je još jedna prednost digitalne stomatologije. Ne samo da je vreme skeniranja znatno kraće nego za konvencionalni otisak, već se dobijeni prikaz može odmah poslati u zubotehničku laboratoriju. Ovakva procedura obezbeđuje izradu protetskih nadoknada u najkraćem mogućem roku. 

👩‍⚕️ Ova metoda je ne samo brža i preciznija od tradicionalnih metoda uzimanja otisaka, već je i znatno komfornija za pacijente jer izbegava neugodnost povezanu s klasičnim gipsanim otiscima.