Kako da pravilno perem zube?

U prevenciji oboljenja zuba i desni najvažniju ulogu ima pravilno održavanje oralne higijene.

Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno u trajanju od 3 minute, kako bi mehanički uklonili sve meke naslage sa zuba.

Šta mi je potrebno?

Četkice za zube spadaju u osnovna mehanička srdestva kojima se uklanja dentalni plak sa površine zuba i time sprečava pojava karijesa i drugih oralnih oboljenja. Pored četkice potrebno je korititi i konac za zube kojim čistimo površine zuba koje nisu pristupačne vlaknima četkice.

 

Pravilna tehnika pranja zuba:

Najbolje je da pranje zuba počnete sa desne strane, gornje vilice tako što ćete četkicu prisloniti sa spoljašnje strane zuba, delom na desni a delom na zub. Glava četkice treba da bude pod uglom od 45 stepeni, tako da vrhovi vlakana budu usmereni ka desnima. 

Četkicu pomerajte levo-desno blagim vibrirajućim pokretima, a zatim je povucite ka griznoj površini. Ovaj postupak ponovite najmanje pet puta na svakom mestu. Kada ste oprali spoljašnje površine zuba, isti postupak ponovite i sa unutrašnje strane zuba. 

Prednje zube (sekutiće i očnjake) sa unutrašnje strane treba prati tako što ćete dršku četkice postaviti paralelno osovini zuba i pokretima od desni ka ivici zuba očistite zube.

Grizne površine zuba očistite pokretina napred-nazad tako što četkicu držite pod uglom od 90 stepeni.

Četkicom za zube peremo svega 70 posto površina stoga je neophodno koristiti i konac za zube.

Redovno i pravilno perite svoje zube jer je čist zub, zdrav zub!

 

Kako da odaberem četkicu za zube?

Da bi zubi bili zdravi a osmeh blistav potrebno je pravilno pranje zuba i upotreba osnovnih sredstava za održavanje oralne higijene.

U osnovna sredstva spadaju četkica za zube i zubni konac.

Potrebno je odabrati adekvatnu četkicu za zube koja će efikasno ukloniti naslage sa zuba a pritom neće povrediti zube i desni. Velik izor četkica za zube može vas zbuniti i pitate se koja bi bila najbolja za vas. Ono što je bitno pri izboru četkice jeste stepen tvrdoće vlakana. Za većinu adekvatna je srednje tvrda četkica, koja na sebi ima oznaku „medium“. Postoje slučajevi kada je potrebna druga vrsta četkice ali to će vam vaš stomatolog napomenuti. Gledajte da vlakna četkice budu izrađena od veštačkih materijala jer se na prirodnim materijalima zadržavaju bakterije. Vlakna četkice treba da budu iste dužine i da ne prelaze 12 mm.Glava četkice treba da bude srednje veličine (oko 3 cm duga a 1 cm široka), tako da zahvata otprilike tri zuba. Veće četkice su nepraktične za rukovanje dok male četkice produžavaju vreme potrebno za pranje zuba.Adekvatna četkica uz redovno i pravilno održavanje oralne higijene rezultovaće zdravim i lepim zubima!

Više o izboru četkice za zube, pročitajte ovde.

 

Zubni konac, kako se upotrebljava?

Plaši vas pojava karijesa na bočnim stranama zuba?

Uzrok karijesa su bakterije koje proizvode kiseline a one oštećuju površinu zuba! Bakterije se zadržavaju i hrane mekim naslagama na zubima.

Sprečite nastanak karijesa pravilnim pranjem zuba. Pored četkice za zube i paste potrebno je koristiti i konac za zube.

Koncem čistimo mesta nepristupačna vlaknima četkice za zube.

Postoje razičite vrste konaca ali nećete pogrešiti koji god konac da odaberete važno je da ga svakodnevno primenjujete. Vremenom ćete pronaći zubni konac koji vam naviše odgovara.

Upotreba konca

Kako bi bili sigurni da je konac efikasno uklonio plak sa zuba, potrebno je pravilno ga upotrebljavati.

Prvo operite ruke, pošto ćete konac držati prstima.

Dužina: potreban vam je konac dužine oko 40 cm, koji ćete namotati oko srednjeg prsta ili kažiprsta jedne ruke i manja dužina oko istog prsta druge ruke. Zategnite konac palcem i kažiprstom tako  da ostane oko 4 cm između. Palčevima usmerite konac ka zubima.

Nežno vodite konac između zuba, cik-cak pokretima, tako da lagano prođe između zuba ne oštećujući desni. Prislonite konac uz jedan zub, tako što ćete napraviti C obik oko zuba. Prevucite konac gore-dole (od kontakta zuba do desni) po bočnoj strani zuba kao i po njegovoj zadnjoj strani. Isto uradite i uz susedni zub, zatim konac izvucite i pređite na naredne zube uz čist deo konca.

Očistite sve bočne površine gornjih i donjih zuba.

Redosled čišćenja sami odredite samo pazite da svi zubi budu čisti!