Zašto imam osetljivost zuba?

Problem sa kojim se često srećemo u praksi je osetljivost zuba. Veliki broj pacijenata dolazi nam usled zabrinutosti jer do tada zdravi zubi počinju da ih bole. Bol se javlja u vratnom delu zuba, najčešće pri pranju zuba, uzimanju hladnih napitaka, ili kisele hrane. Uzrok ovog problema možemo da otkrijemo isključivo nakon razgovora i pregleda pacijenta, ali ovde ćemo opisati neke od najčešćih razloga za osetljivost zuba.

Osetljivost jednog zuba

Ukoliko se ova pojava dešava vezana samo za jedan zub uzrok je najčešće karijes, polomljen zub, ili stanje koje iziskuje vadjenje živca. U odredjenom broju slučajeva u pitanju je otkrivenost vrata zuba nastalog usled lošeg položaja zuba, ili nekog drugog parodontalnog problema.

Stres

Stres se javlja kao jedan od mogućih uzročnika ovog stanja. Kortizol, poznat i kao hormon stresa, provocira škrgutanje zuba, koje dovodi do brojnih problema, pa i do povećane osetljivosti zuba.

Sinuzitis

Ukoliko vam se javlja bol u gornjoj vilici, kojim je zahvaćen veći broj bočnih zuba, praćen sekretom iz nosa, postoji mogućnost da je došlo do upale gornjeviličnog sinusa. Ovaj bol je visokog inteziteta, a pojačava se pri pokretu i svakoj promeni položaja. Uz pregled stomatologa, potreban je i pregled specijaliste ORL ne bi li se postavila tačna dijagnoza.

Beljenje zuba

Ukoliko ste imali intervenciju beljenja zuba, verovatno ste obavešteni da i ova procedura može da dovede do povećane osetljivosti zuba. Hladan vazduh, konzumiranje kiselih i gaziranih napitaka takodje mogu da isprovociraju ovakvo stanje.

U svakom slučaju, da biste razrešili sve nedoumice, obratite nam se na broj telefona sa sajta ne bi li naš tim utvrdio uzrok problema, a zatim ga i otklonio.

Postavite pitanje