Estetska stomatologija

Savremeni koncept stomatologije teži idealnom osmehu. Sve je veći broj pacijenata koji želi da koriguje boju, položaj veličinu i oblik zuba. Estetski zahtevi koji se postavljaju pred stomatologa su sve veći. Tako su i savremeni materijali sve više pratili visoke estetske zahteve da bi stomatolog mogao da dovede Vaše zube do savršenstva.

 

Izbeljivanje zuba

Pre izbeljivanja zuba stomatolog detaljno pristupa uklanjanu mekih i tvrdih zubnih naslaga, poliranju zuba pregleda gingivu i sve postojeće plombe. Mostovi i plombe ne mogu da se izbele zato je neophodno napraviti plan terapije i upoznati pacijenta sa stanjem.

Izbeljivanje zuba može se sprovoditi u ordinaciji ili u kućnim uslovima.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba poodrazumeva nanošenje gela i aktiviranju gela pomoću specijalnog svetla. Proceduru prati stomatolog i trajanje tretmana je sat vremena.

Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima podrazumeva veliku ulogu pacijenta. Nakon što stomatolog pregleda zube i izvrši pripremu zuba za izbelivanje, uzima otiske obe vilice i šalje tehničaru koji izrađuje folije za izbeljivanje. Dobijate preparat za izbeljivanje i folije i stomatolog Vam pokazuje kako i koliko sredstva koristite. Izbeljivanje u kućnim uslovima traje deset do četrnaest dana u zavisnosti od boje koju želite da postignete, izbeljivanje se prati na periodičnim kontrolama.

 

Estetske plombe

Svi ispuni koji se postavljaju na zube su estetski, od kompozitnih materijala. Savremeni kompozitni materijali imaju odlična mehanička svojstva i boju identičnu boji zuba. Kompozitni ispuni postoje u svim nijansama i stomatolog će izabrati boju koja je individualno prilagođena svakom pacijentu.

Kompozitni ispuni indikovani su kod manjih i većih defekata zuba nastalih usled oštećenja karijesom ili kod manjih akcidentalnih fraktura krunice zuba.

 

Kompozitne fasete

 

 

Ukoliko karijes na prednjim zubima ilise desio  prelom na prednjim zubima, posebno ako su u pitanju mlade osobe, terapija takvih zuba ne mora biti protetsko zbrinjavanje krunicama i mostovima jer savremeni  materijali na tržištu služe za savršene restauracije u estetskoj regiji.

Upotrebom takvih materijala postiže se izuzetan estetski efekat u smislu boje i oblika zuba. Ovakvi ispuni nazivaju se kompozitne fasete.

 

Viniri

 

Ako ste nezadovoljni bojom, veličinom, ili  oblikom zuba stomatolog Vam može predložiti  nadoknadu koja je izrađena od tankog sloja materijala koji prekriva prednju površinu zuba.

Viniri su pogodno estetsko rešenje jer dovode osmeh do savršenstva uz minimalno brušenje zuba. Kada se viniri za zube cementiraju na Vaš zub, oni čine jedinstvenu celinu sa ostatkom zuba, te se u toku funkcionalnih naprezanja ponaša istovetno prirodnom zubu.

 

Endodontska terapija

 

Svaki zub ima unutrašnji deo – zubnu pulpu. Ljudi ovaj deo zuba zovu „živac“- zapravo se unutra nalaze i mali krvni sudovi i nervi. Unutrašnji deo zuba može da bude pod upalom što je vrlo neprijatno imajući u vidu da se ova meka tkiva nalaze u tvrdom zubu i da infekcija nema gde da se širi i da stvara otok, upravo zato upaljen zub jako boli. Takođe može doći do odumiranja unutrašnjeg tkiva zuba (zubne pulpe) zbog infekcije ili traume zuba- to se zove gangrena. Nekada je karijes toliko veliki da zahvata i komoru zubne pulpe. To su sve situacije u kojima se pristupa endodontskoj terapiji zuba. Cilj endodontske terapije je da se sačuva zub i eliminiše bakterijska infekcija iz zubne pulpe i sačuva zub.

Procedura endodontskog tretmana sastoji se iz niza tretmana čiji je cilj da detoksikuju zub i sačuvaju ga u zubnom nizu.

Unutrašnjost zuba ( zubna pulpa) se tokom endodontske terapije vadi , komora pulpe se ispire , zatim puni specijalnom pastom koja ima antiseptički efekat i posebnim materijalom koji imitira unutrašnjost zuba i daje mu čvrstinu.

Stomatolog će na ovakav zub postaviti krunicu ili plombu – kako bi funkcija zuba bila očuvana.

Postavite pitanje