Kako da sprečim promenu boje zuba?

Poznato da je tokom starenja, pored ostalih neminovnih promena na telu, dolazi i do tamnjenja zuba. Zbog čega dolazi do ove promene, i kako možete da je ublažite, ili pak sasvim sprečite, ono je što neretko zanima naše pacijente.

Šta najviše boji zube?

Mnogima je poznato da različite navike, kao što su pušenje i konzumiranje obojenih napitaka, a na prvom mestu konzumiranje kafe i crnog vina, dovodi do prebojavanja zuba. Ovakvo prebojavanje je lako otkloniti izbeljivanjem zuba, jer se dešava u površinskom, mrtvom delu zuba. Medjutim, izbeljivanje unutrašnjeg, živog dela zuba, odnosno dentina nije moguće. Kao i ostali živi delovi organizma, ni dentin nije otporan na promene koje donosi starenje. Ove promene menjaju samu strukturu dentina, i ono sto je pacijentima bitnije, boju, koja vremenom dobija sve tamniju žutu nijansu. Iako većina ljudi misli da je gledj ona koja daje boju zuba, to nije slučaj, Boju daje dentin, a nijansa dentina je jasno uočljiva i spolja, jer se vidi kroz gledj, koja je po svojoj prirodi providna. S obzirom na to da dentin ne možemo izbeliti, postoje načini da se uspori promena njegove boje, naročito ako poznajemo mehanizme koji dovode do ovog estetski neželjenog stanja.

Škripanje zubima

Škrgutanje zubima ne predstavlja samo opasnost po medjuvilični zglob i medjuvilične odnose. Ono dovodi do trošenja zuba, ali i do smanjenja ukupne količine dentina. Veliki pritisak koji se kod bruksizma vrši na zub dovodi do aktiviranja odrambenim mehanizama u zubu, ali i do starenja istog i sledstvene promene boje.
Udarci koje je pretrpeo zub, nekada i oni davni, iz detinjstva, kojih se i ne sećamo, takodje može da dovede do toga da zub odjednom promeni boju. Naravno da sa godinama raste šansa da smo imali ovakvu vrstu povrede, pa su i ove promene češće.

Restrikcione dijete koje su nam često brzo rešenje da dodjemo do željenog izgleda, daju i dugoročan problem sa neželjenim izgledom zuba. Kvalitetna ishrana, dobar san, i manje stresa je ono od čega će ceo organizam bolje i zdravije funkcionisati, a uz bolji izgled kože i zuba garantuje i mladalački izgled.

Postavite pitanje