Kako izbeliti krunice i fasete? • Moja Zubarka

🌟 Pacijente često interesuje na koji način mogu da posvetle svoje već postojeće krunice i mostove. Nekada im se boja veštačkih krunica ne uklapa sa bojom prirodnih zuba, a nekada žele da urade još neki protetski rad koji bi bio svetliji od onog koji već imaju u ustima. 

😟  Nažalost, izbeljivači koji se koriste za posvetljivanje prirodnih zuba ne utiču na promenu boje i onih veštačkih. Ipak, rešenje za određene probleme koji se pojavljuju u vezi sa promenom boje veštačkog zuba postoji.

Prebojavanje ivice krunice

🦷 Pojavila vam se tanka, tamna linija na mestu na kom vaša veštačka krunica dodiruje desni? 

🎉 Ova pojava vezuje se za povlačenje desni, koje otkriva cement kojim je krunica vezana za zub, a koji upija molekule iz hrane i pića sa potamnjujućim delovanjem. 

👨‍⚕️ Ono što treba da uradite je da se na vreme informišete kod vašeg stomatologa o tome kako da očuvate zdravlje vaših desni kojima je potrebna dodatna nega u odnosu na onu koja vam je bila dovoljna dok ste na tom mestu imali svoj zub.

Kako izbeliti krunice i fasete? • Moja Zubarka

Prebojavanje fasete

📝 Ukoliko imate fasetu na zubu koji je potom imao oštećenje živca, bilo infektivnim putem, ili putem neke traume, udarca npr, doći će do promene boje dentina, koja će dalje izazvati i promenu izgleda celog vašeg zuba. U tom slučaju potrebno je izbeljivanje dentina koje se sprovodi u ordinaciji.

Kako izbeliti krunice i fasete? • Moja Zubarka

Stari protetski radovi

💊 Ukoliko imate stare protetske nadoknade, velika je mogućnost da su izrađene od već prevaziđenih materijala, koji su, za razliku od onih koji se danas upotrebljavaju, porozni, i upijaju pigmente iz obojene hrane i pića. Rešenje je zamena ovih radova novijim i boljim keramičkim nadoknadama.

👩‍⚕️ Bitno je da znate da je nemoguće menjati boju keramičkih zuba, pa se pre izrade istih rešite koju biste nijansu zuba želeli da imate. Ukoliko je ona svetlija od boje vaših prirodnih zuba, potrebno je prvo izbeliti vaše prirodne zube, i onda u skladu sa nijansom koja može da se dobije opredeliti se za definitivnu nijansu vaše fasete ili krunice. 

🗨️ Za sve nedoumice i konsultacije, obratite nam se putem telefona koji se nalazi na sajtu, i naš tim će vas rado saslušati i uputiti pravi savet.