Kako olakšati sebi zubobolju? • Moja zubarka

Kako olakšati sebi zubobolju?

Svaki put kada osetite bol u zubu, potrebno je neizostavno obratiti se stomatologu. Ovo je nekoliko metoda koje možete da probate.

Lekovi za zubobolju

💊 Bitno je da umanjite oticanje koje se javlja u upalnim procesima. Ukoliko je brufen vaš lek izbora, pravilo je da uzimate 3 brufena na dan, u trajanju od maksimalno 3 dana, uz najveću dozu od 600mg. Bitno je da uzimate brufen u kontinuitetu dok ne odete svom zubaru, jer bi ubrzo nakon prestanka uzimanja leka bol mogao da vam se vrati. Brufen samo ublažava siptome bolesti zuba, ali ne deluje na njihov uzrok, tako da to što će vam bol možda prestati ne znači da je sa zubom sve u redu, i da ne treba da odete na zakazani termin. 🦷

Ispiranje slanim rastvorom

🧂 Ispiranje slanom vodom je često efikasno u ublažavanju bola. Potrebna vam je čaša tople vode u koju ćete sipati so sve dok ne vidite da je so počela da se taloži na dnu čaše. Ispirajte usta ovim rastvorom nekoliko puta na dan da biste umanjili zapaljenje, naročito ako vam je uzrok bola upala desni. 😴

Elevacija glave

🛏️ Postavljajte glavu na jastuk ili drugo visoko uzglavlje. Ukoliko vam je glava na istoj visini kao srce kada ležite, to će vam pogoršati otok i bol.

Hladni oblozi

🧊  Stavljanjem hladnih obloga na obraz takođe ćete pomoći sebi.

Uzrok zubobolje

🔎 Pored oboljenja živca, koje je najčešći uzrok bola, uzrok tegoba može biti i deo hrane koja je zapala između zuba, upala maksilarnog sinusa, trauma zuba, udarac ili škrgutanje, neurogeno poreklo bola i neka druga stanja.
Situacije u kojima je potrebno hitno otići stomatologu su: visoka temperatura, problemi sa disanjem i gutanjem, pojava otoka, oticanje očnih kapaka, kontinuirani bol koji ne prolazi ceo dan bez obzira na terapiju.
Ukoliko osetite bol, zakažite termin za posetu tokom koje ćemo se posvetiti vašem problemu, i rešiti ga efikasno, bezbolno i kvalitetno.