Ortodoncija

Imate zube koji su iskošeni, u nepravilnom položaju i to Vam baš smeta. Niste voleli da nosite aparat za ispravljanje zuba kad ste bili dete i sada je Vaš osmeh ne baš onakav kakav biste želeli? Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi upravo tom prolematikom- „ispravljanjem“ zuba i korekcijom osmeha.

Zašto je uopšte bitno „ispraviti zube“?

Osim estetike koja je danas imperativ kada je reč o osmehu, nešto što je još bitnije je zdravlje zuba i desni. Kod zuba koji se ne nalaze na svom „pravom mestu“- zuba koji su zakošeni, pomereni napred ili nazad u odnosu na zubni luk prolem je zapravo otežano održavanje higijene usta i zuba koje će Vas uvesti u začarani krug upale desni,bola zbog upale, pojave  karijesa, pojave parodontalnih džepova i u najgorem slučaju može dovesti do gubitka zuba. Zubi imaju svoje bočne površine kojima se medjusobno dodiruju, stvarajući zubni luk, tako štite desni i pomažu da se pritisak koji nastaje prilikom žvakanja normalno raspoređuje na sve zube. Kada su zubi raspoređeni na neadekvatan način i više njih zauzima položaj koji nije u nizu, svo okolno tkivo desni vrlo brzo ice pod upalom, a zubi u toku žvakanja neće na pravilan način stimulisati parodontalna tkiva , nastaće veći pritisak na jednom mestu manji na drugom i ovakvi zubi biće ugroženi. Kako vreme protiče dolaziće do sve većih problema u smislu funkcije ovih zuba, njihov potporni aparat neće biti dovoljno snažan, a bakterijska upala desni koja je u takvim slučajvima neminovna zbog otežanog održavanja higijene usta i zuba dovešće do parodontopatije, neprijatnog zadaha i gubitka zuba.

Ako ste zainteresovani da svoje nepravilne zube spasite ovakve sudbine imamo odlično rešenje za Vas- specijalistu ortodoncije koji će sa Vama porazgovarati o svim aspektima ortodontske terapije.

Ortodontska terapija

Fiksna ortodontska terapija

 

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od  prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova. Žičane lukove u slotu bravice, mogu držati žičane ili gumene ligature u boji.

Kakve mogu biti fiksne proteze?

  • Proteze sa metalnim bravicama– ubedljivo najpopularnije. Većina pacijenata, tačnije gotovo tri četvrtine, odlučuje se baš za njih. Upravo se na ove proteze najčešće misli kada pričamo o fiksnim aparatima. Manje su podložne oštećenjima i izrađuju se od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika.
  • Keramičke bravice– napravljene su od cirkonijum oksida ili monokristal i polikristal aluminijuma. Karakteristične su po estetici, veoma lepom izgledu koji je otporan na promenu boja. Skuplje su od metalnih bravica.
  • Plastične bravice– izrađuju se od polikarbonata, što za posledicu nekada ima problem sa prebojavanjem, odnosno promenom boje proteze.
  • Samoligirajuće bravice– sadrže klapnu umesto gumice kao vezu između bravice i luka. To dovodi do toga da je trenje i gubitak sile manji nego kod klasičnih bravica. Lakše je i održavanje oralne higijene, dok su i kontrole stomatologa ređe. Obično su malo skuplje od klasičnih proteza.

 

Trajanje ove terapije je individualno i specijalista će o tome doneti odluku kako bi postigao optimalan odnos zuba u zubnim lukovima ali I savršen zagrižaj koji će omogućiti trajno rešenje za svakog pacijenta.

Postavljanje bravica u jednoj vilici traje oko 40 minuta i potpuno je bezbolna  procedura.

 

Ortodontska terapija kod dece

 

Ako ste roditelj koji je primetio da dete ima krive zube i želite da pomognete svom mališanu imamo dobre vesti za Vas- ortodontska terapija se sprovodii i to uspešno i kod dece.

Ranom prevencijom i terapijom veća je verovatnoća da se u budućnosti izbegnu eventualni hirurški zahvati i ekstrakcije stalnih zuba. Bitno je da znate da je ortodontska terapija proces, a ne jednokratni postupak. Specijalista će pregledati dete i jako je bitno da uspostave lepu komunikaciju da i saradnja bila uspešna. Posle pregleda, dijagnostike, utvrđivanja anomalije i planiranja terapije u skladu sa estetskom harmonijom okolnih struktura, pristupamo lečenju Vaš zadatak je da budete podrška i da motivišete dete.

 

Dužina trajanja ortodontskog tretmana zavisi od težine slučaja, uzrasta pacijenta i njegove disciplinovanosti. Aparati mogu biti mobilni i fiksni, a koji će se koristiti u terapiji zavisi od dijagnoze i uzrasta pacijenta. Nošenje ortodontskog aparata deci je danas postalo zanimljivo i prihvatljivo jer ih nose i njihovi vršnjaci sa različitim dizajnom prilagođenim deci –šareni sa sličicama i deca ih vole.

Jako je važno strpljenje i bitno je da znate da je terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom  prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga u kasnijem uzrastu postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne reši u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži.

 

Šta kada se ortodontska terapija završi?

Sledi nam Retencija

 

(ili: Šta ide nakon završene ortodontske terapije? Zadržavanje položaja zuba – Retencija)

Nakon završene ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobija retencioni apart, a zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Mobilni ritejner može biti prozirni, folija koja se nosi u prvih godinu dana svaku noć i što više sati u toku dana. Fiksni ritejner je žičano povezivanje 3-3 dole i 2-2 gore. Kada ne nosite Vaš mobilni ritejner, zubi se posle skidanja fiksnog aparata pomeraju narednih 12 meseci, jer periodontalna vlakna žele da vrate zub u prvobitni položaj, dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizuje I ude jače i dok se zub ne navikne na novu silu.

Ukoliko ne nosite svoj ritejner, velika je verovatnoća RECIDIVA!

 

Strpljenje I želja da se stigne do zajedničkog cilja, kao I saradnja ortodonta I pacijenta su ključni za uspeh ove terapije. Mi smo partneri nap utu do Vašeg savršenog osmeha. Jako je itno da shvatite značaj svoje ulogei da SE U POTPUNOSTI PRIDRŽAVATE SVIH PREPORUKA.

Higijena usta I zuba mora da bude apsolutno savršena kada nosite fiksni ortodotski aparat. Oko aparata može zapadati hrana I zato se posle svakog oroka detaljno peru zui I sam aparat. Ovime preveniramo nastanak parodontopatije-složićete se da nije baš dobro da posle dugotrajne terapije konačno doijete željeni osmeh a zubi I desni potpuno ugroženi jer ste ili nemarni I niste ih održavali čistima.

Kada se odlučite na ortodonsku terapiju budite spremni na dugotrajno druženje sa ortodontom, na prihvatanje sopstvene odgovornosti u procesu lečenja I fokusirajte se na cilj- savršeno lep I savršeno zdrav osmeh.

Postavite pitanje