Šta da očekujem od ugradnje implanta?

Nakon što se upoznaju sa svim prednostima ugradnje implanta od strane oralnog hirurga, pacijente zanima šta se dešava tokom same intervencije. Mnogi pacijenti se uplaše na sam pomen reči hirurg, operacija, ugradnja implanta, ali razloga za brigu nema. Reč je o jednostavnom zahvatu, sa kojim je bitno upoznati se ne bi li se suzbio neopravdan strah i neizvesnost koje eventualno pacijent oseća.

Snimanje vilica

Prvi korak koji je potreban je snimanje vilice. Ortopan i telerentgenski snimci omogućuju uvid o svim koštanim detaljima i odnosima kako bi se ostvario primarni zahtev u stomatologiji, i medicini uopšte, a to je ne naneti pacijentu štetu.

Uzimanje otiska

Drugi korak je uzimanje otisaka. Otisak je neophodan da bi se izradio radni model na kome bi bilo vidljivi svi detalji usne duplje. Sam postupak uzimanja otisaka podrazumeva najpre izbor kašike kojom se uzima otisak, zatim postavljanje elastične mase u kašiku i njeno unosenje u usnu duplju. Procedura traje minut do dva, nije bolna, a može biti jedino neprijatna ukoliko i inače imate izražen refleks povraćanja. Ukoliko je to slučaj, obavestite stomatologa o tome, i on će vam adekvatnim instrukcijama pomoći da prevazidjete ovaj problem.

Vađenje zuba

Ukoliko je prisutan zub umesto koga treba da postavite implant, treći korak će biti vadjenje zuba. Uz odgovarajuću anesteziju zahvat će biti bezbolan.

Ugradnja implanta

Sledeći korak je ugradnja implanta. Ležište za implant se buši u kosti, a ukoliko je potrebno radiće se rez preko desni. U odredjenom broju slučajeva potrebno je ugraditi i veštačku kost. Sve ove intervencije su bezbolne, a sam osećaj pripreme ležišta za implant je sličan osećaju prilikom bušenja zuba. Procedura će trajati do sat vremena, a nakon nje ćete moći da nesmetano nastavite dnevnu rutinu. Potrebno je samo korigovati ishranu i koristiti mekšu hranu.

Postavljanje abatmenta

Postavljanje abatmenta sledi nakon prethodne etape. Zarašćivanje kosti oko implanta traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. U momentu kada stomatolog proceni da je implant spreman, postavlja se abatment. Najpre jedan kojim se oblikuju desni, a nakon toga drugi, koji će poslužiti kao nosač za krunicu.

Cementiranje krunice

Cementiranje krunice je poslednji korak kojim se postiže željeni cilj. Ovim vam je praktično vraćen zub koji ste izgubili.

Potrebno je znati da brza rešenja i jedna poseta stomatologu neće rešiti problem. Samoj kosti i organizmu je potrebno vreme da se oporavi. O svemu što vas zanima možete nam se obratiti i izneti sve nedoumice koje imate našem timu na čelu sa oralnim hirurgom.

Postavite pitanje