U koliko poseta se radi lečenje kanala korena zuba?

Nema utvrđenog rasporeda ili režima koliko dugo je potrebno da se uradi tretman korenskog lečenja kanala. Pre mnogo godina bilo je tipično da se lečenje kanala radi u dve posete, jer ako bi se zub zatvorio plombom nakon što je očišćen u istoj poseti, ponekad bi dovelo do burne reakcije.

Sada, zbog poboljšanih metoda i savremenih načina čišćenja unutrašnjosti zuba, endodontski tretmani kanala korena se rutinski rade u jednoj poseti, ukoliko postoje uslovi za to. Ovo je svakako pogodnije za pacijenta kao i za stomatologa.

 

Svaki zub je drugačiji i anatomija svakog može značajno da se razlikuje od ostalih. Ovo čini neke kanale korena zuba veoma teškim i neophodne su višestruke posete da bi se postigla uspešna terapija.

Na kutnjacima, možda najtežim zubima za izvođenje lečenja kanala korena, može biti potrebno više od samo dve posete da bi se potpuno završili. Ovi zubi mogu imati tri do pet kanala pri čemu će donji prvi premolar imati samo jedan kanal. Zavisi na kom zubu imate korenski kanal; neke su lake, a neke složenije po svojoj unutrašnjoj anatomiji, pa im je stoga potrebno više vremena.

U našoj ordinaciji lečenje zuba radimo savremenim metodama mašinske obrade kanala korena, što je dosta komfornije, brže i efikasnije za pacijenta.