Zašto treba popravljati mlečne zube, iako se oni menjaju?

Roditelji često nisu sigurni kada, zašto i trebaju li uopšte njihova deca da posećuju stomatologa. Postoji nekoliko razloga zašto treba ići na pregled, i to već nakon nicanja prvih zuba.

Upoznavanje sa ordinacijom

Lakše je dete pripremiti za kasnije intervencije tako što će prva predstavljati samo opušten razgovor i pregled. Tom prilikom će stomatolog pokazati detetu instrumente, popričati o zubima, ishrani i pokazati pravilnu tehniku pranja zuba.

Mlečni zubi se lakše i brže kvare

Mlečni zubi su podložniji karijesu, a pritom je od spoljašnje površine zuba do zubnog živca malo zubne supstance, pa karijes napreduje višestruko brže do živca nego što je slučaj kod stalnih zuba. Ovo detetu izaziva bol, i potrebno je više dolazaka kod stomatologa kada infekcija dođe do pulpe.

Neki mlečni zubi moraju se vaditi

Ukoliko je zub veoma inficiran, nema funkciju, i teško je stalno čistiti hranu iz njega, treba ga vaditi. Iako je pravilo da se zub čuva do smene, tj. do nicanja stalnog zuba, zamenika, u nekim slučajevima, radi opšteg zdravlja deteta, ovo pravilo ne važi.

Mlečni zubi imaju bitnu funkciju

Samo dobro sažvakana hrana ne predstavlja opterećenje za varenje zbog čega je bitno održati zdravlje zuba. Preuranjena vađenja mlečnih zuba dovode često do ortodonstkih anomalija i potrebe za nošenjem proteze. Prisustvo mlečnih zuba deluje dobro na razvoj vilica i kostiju lica.

Iz svih nabrojanih razloga potrebno je da kao što vodite računa o opštem zdravlju deteta, vodite računa i o njihovim zubima i date dobar temelj za kasniju samostalnu brigu o oralnom zdravlju.

Ukoliko imate neke nedoumice, možete nas kontaktirati putem sajta ili na broj telefona ordinacije. Rado ćemo vas saslušati i pomoći da rešite svoj problem.
.

Postavite pitanje