Zašto treba popravljati mlečne zube iako se oni menjaju? • Moja Zubarka

👶 Roditelji često nisu sigurni kada, zašto i trebaju li uopšte njihova deca da posećuju stomatologa. Postoji nekoliko razloga zašto treba ići na pregled, i to već nakon nicanja prvih zuba.

Upoznavanje ordinacije

🛋️ Lakše je dete pripremiti za kasnije intervencije tako što će prva predstavljati samo opušten razgovor i pregled.

👀 Tom prilikom će stomatolog pokazati detetu instrumente, popričati o zubima, ishrani i  pravilnu tehniku pranja zuba.

Mlečni zubi se lakše i brže kvare

🦷 Mlečni zubi su podložniji karijesu, a pritom je od spoljašnje površine zuba do zubnog živca malo zubne supstance, pa karijes napreduje višestruko brže do živca nego što je slučaj kod stalnih zuba.

😖 Ovo detetu izaziva bol, i potrebno je više dolazaka kod stomatologa kada infekcija dođe do pulpe.

Neki mlečni zubi moraju se vaditi

🚫 Ukoliko je zub veoma inficiran, nema funkciju, i teško je stalno čistiti hranu iz njega, treba ga vaditi.

🔄 Iako je pravilo da se zub čuva do smene, tj. do nicanja stalnog zuba, zamenika, u nekim slučajevima, radi opšteg zdravlja deteta, ovo pravilo ne važi.

Mlečni zubi imaju bitnu funkciju

🍎 Samo dobro sažvakana hrana ne predstavlja opterećenje za varenje zbog čega je bitno održati zdravlje zuba. Preuranjena vađenja mlečnih zuba dovode često do ortodonstkih anomalija i potrebe za nošenjem proteze.

🏠 Prisustvo mlečnih zuba deluje dobro na razvoj vilica i kostiju lica.

📚 Iz svih nabrojanih razloga potrebno je da kao što vodite računa o opštem zdravlju deteta, vodite računa i o njihovim zubima i date dobar temelj za kasniju samostalnu brigu o oralnom zdravlju.

☎️ Ukoliko imate neke nedoumice, možete nas kontaktirati putem sajta ili na broj telefona ordinacije. Rado ćemo vas saslušati i pomoći da rešite svoj problem.