Zubni kamenac, šta je to i zašto ga treba ukloniti?

Šta je zubni kamenac?

Zubni kamenac je čvrsta naslaga na zubima, koja nastaje mineralizacijom dentalnog plaka koji se nalazi na površini zuba. Boja zubnog kamenca varira od bele do tamnožute. Tamnija boja ukazuje na njegovu starost i uslovljena je taloženjem pigmenata iz hrane i pušenjem. Na mlečnim zubima ga gotovo i nema, a na stalnim zubima se mogućnost njegovog stvaranja povećava sa godinama. Kamenac koji se nalazi na zubima može biti supragingivalni i subgingivalni. Supragingivalni se nalazi na krunici zuba, iznad ivice desni. Subgingivalni se nalazi na korenu zuba, ispod ivice desni. Naslage zubnog kamenca se najčešće stvaraju  u gingivalnoj trećini krunice zuba tj u predelu vrata zuba i prate ivicu gingive. Predilekciona mesta za njegovo formiranje su lingvalne (unutrašnje) površine donjih sekutića i bukalne (spoljašnje) površine gornjih kutnjaka. Na tim mestima su prisutni izvodni kanali pljuvačnih žlezda, tako da se meke naslage brže mineralizuju.

 

Zašto treba ukloniti zubni kamenac?

Zubni kamenac iritira desni i izaziva njihovu upalu tj gingivitis, što dalje dovodi do povlačenja desni i parodontopatije ili postojeću parodontopatiju značajno pogoršava. Tako da se uklanjanjem zubnog kamenca prevenira nastanak parodontopatije odnosno sprečava njeno dalje napredovanje ukoliko već postoji.

 

Kako se uklanja zubni kamenac?

Zubni kamenac se uklanja ručno i pomoću ultrazvučnog aparata. Ultrazvuk se najčešće primenjuje, ručna metoda se koristi kod uklanjanja kamenca iz teže dostupnih delova zubnog niza i vrši se pomoću različitih vrsta parodontalnih kireta. Nakon skidanja kamenca sa zuba, neophodno je ukloniti i meke naslage i ispolirati zube. To se vrši pomoću mekih četkica i abrazivnih pasta. Pored toga, primenjuje se i  peskiranje zuba koje se vrši posebnim aparatom koji pod pritiskm izbacuje sitne čestice pomešane sa vodom. Na ovaj način se uklanjaju preostali delovi kamenca i mekih naslaga.

Ultrazvučno skidanje kamenca je zlatni standard već više od decenije unazad.

 

Koliko često treba skidati zubni kamenac?

Zubni kamenac nastaje na bazi mineralizacije dentalnog plaka, a čije je prisustvo na zubima posledica neodržavanja adekvatne oralne higijene, tako da se stvaranje zubnog kamenca sprečava redovnim i adekvatnim sprovođenjem oralne higijene. Uklanjanje zubnog kamenca se obično vrši na 6 meseci tj dva puta godišnje, osim u slučaju  induvidualne sklonosti ka nakupljanju kamenca ili izražene parodontoaptije, kada se ova intervencija preporučuje i češće.

 

Da li boli skidanje kamenca sa zuba?

Osećaj koji pacijenti imaju prilikom uklanjanja kamenca je induvidualan. Skidanje kamenca nije bolna intervencija, ali se može javiti osetljivost zuba prilikom njegovog skidanja. Ono što pacijent može da oseća kao bolne senzacije je posledica dugotrajnog prisustva kamenca na zubima, pri čemu dolazi do povlačenja desni i ogolićenja vrata zuba. Ti delovi zuba nisu prekriveni sa gleđi, pa voda i ultrazvučne vibracije mogu izazvati neprijatne senzacije. Taj osećaj ukoliko se javi, prestaje nakon uklanjanja kamenca. Eventualna osetljivost zuba nakon intervencije prouzrokovana je izloženošću vrata zuba spoljašnjoj sredini. Ta preosetljivost se može smanjiti nanošenjem posebnih pasta za zube.  Nakon uklanjanja kamenca kod nekih pacijenata se javljaju „rupe“ između zuba. One su posledica postojanja kamenca u dužem vremenskom periodu, koji je potisnuo zdravu gingivu i ispunio prostore između zuba. Ti prazni prostori će se vremenom ispunititi gingivom, ukoliko nije došlo do njenih degenerativnih promena.

Postavite pitanje